NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Tureckie placki miękkie przez kilka dni
Tureckie placki miękkie przez kilka dni
Przepis Tureckie placki miękkie przez kilka dni
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Od dłuższego czasu szukałam przepisu na placki, które pozostaną miękkie również następnego dnia. Żaden nie był tak doskonały jak ten. Oczywiście składniki musiałam zmodyfikować, aby efekt był taki jak chciałam, Koniecznie spróbuj i Ty.

NajKasia    ·   31.7.2021

Tureckie placki miękkie przez kilka dni

Od dłuższego czasu szukałam przepisu na placki, które pozostaną miękkie również następnego dnia. Żaden nie był tak doskonały jak ten. Oczywiście składniki musiałam zmodyfikować, aby efekt był taki jak chciałam, Koniecznie spróbuj i Ty.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
400 g
mąki
250 ml
kefiru
do smaku
sól
1 łyżeczka
sody spożywczej
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę oraz sól i wymieszaj. Dodaj kefir i wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk.
  2. Przygotowane ciasto odstaw na stolnicy na co najmniej 10 minut, a następnie przełóż je do lodówki i pozostaw na co najmniej 20 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne.
  3. Potem ciasto podziel na 5 takich samych części i z każdej uformuj cienki placek, który nakłuwaj widelcem i upiecz na suchej patelni z obu stron aż będzie złocisty.
  4. Gdy placek jest upieczony to możesz go po wierzchu potrzeć rozpuszczonym masłem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz