Tureckie placki miękkie przez kilka dni

Przepis Tureckie placki miękkie przez kilka dni

Dodał: NajKasia, 31.7.2021

Kategorie: Śniadanie, Pora dnia, Kolacja

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Od dłuższego czasu szukałam przepisu na placki, które pozostaną miękkie również następnego dnia. Żaden nie był tak doskonały jak ten. Oczywiście składniki musiałam zmodyfikować, aby efekt był taki jak chciałam, Koniecznie spróbuj i Ty.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 31.7.2021

Kategorie: Śniadanie, Pora dnia, Kolacja

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

400 gmąki
250 mlkefiru
do smakusól
1 łyżeczkasody spożywczej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sodę oraz sól i wymieszaj. Dodaj kefir i wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do rąk.
  2. Przygotowane ciasto odstaw na stolnicy na co najmniej 10 minut, a następnie przełóż je do lodówki i pozostaw na co najmniej 20 minut. Dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne.
  3. Potem ciasto podziel na 5 takich samych części i z każdej uformuj cienki placek, który nakłuwaj widelcem i upiecz na suchej patelni z obu stron aż będzie złocisty.
  4. Gdy placek jest upieczony to możesz go po wierzchu potrzeć rozpuszczonym masłem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj