NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Prawdziwy turecki chlebek pita, który przygotujesz w kilka minut
Prawdziwy turecki chlebek pita, który przygotujesz w kilka minut
Przepis Prawdziwy turecki chlebek pita, który przygotujesz w kilka minut
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Prosty do przygotowania a przy tym bardzo smaczny. Tylko kilka składników wystarczy do przygotowania oryginalnego tureckiego chlebka, który podczas pieczenia pięknie nabierze powietrza, abyś mogła go potem wypełnić składnikami według własnych preferencji smakowych. U nas w domu króluje mięso drobiowe i warzywa różnego rodzaju. Oczywiście nie może zabraknąć też tartego parmezanu a jako zalewa zwykły ketchup lub kwaśna śmietana.

NajKasia    ·   23.8.2023

Prawdziwy turecki chlebek pita, który przygotujesz w kilka minut

Prosty do przygotowania a przy tym bardzo smaczny. Tylko kilka składników wystarczy do przygotowania oryginalnego tureckiego chlebka, który podczas pieczenia pięknie nabierze powietrza, abyś mogła go potem wypełnić składnikami według własnych preferencji smakowych. U nas w domu króluje mięso drobiowe i warzywa różnego rodzaju. Oczywiście nie może zabraknąć też tartego parmezanu a jako zalewa zwykły ketchup lub kwaśna śmietana.

55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 kubek = 250 ml
1 kubek
mleka
1/2 kubka
wody
1/2 kubka
jogurtu naturalnego
1/2 kostki
drożdży
1 łyżka
cukru kryształ
1 łyżeczka
soli
2 łyżki
oleju
5 kubków
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Wszystkie składniki daj do miski i wyrób ciasto, które nie będzie się lepić. Nie musisz wcześniej przygotowywać żadnego zaczynu. Drożdże pokrusz do pozostałych składników. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
  2. Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki (w zależności od tego, jak duże placki chcesz mieć), które rozwałkuj na grubość około 1 cm. 
  3. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut - obserwuj.
  5. Napełnij składnikami według własnych preferencji smakowych. Tak samo użyj dressingu, który najbardziej Ci smakuje.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz