SKŁADNIKI
Ciasto:
1/4 lmleka
10 mloleju
3 szt.żółtek
400 gmąki
10 łyżeczekcukru
szczyptasoli
20 gdrożdży
Krem:
3 op.budyniu waniliowego
3/4 lmleka
3 szt.cukru waniliowego
5-6 łyżekcukru
180 gmasła
Ponadto będziemy potrzebować:
jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
- Przygotuj zaczyn z 2 łyżeczek cukru, mleka i drożdży.
- W misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli, cukier, żółtka, mleko, olej i zaczyn. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę - aby podwoiło objętość.
- Gdy ciasto rośnie zrób budyń. Po ostygnięciu ubij go z masłem. Nadzienie na razie odstaw do lodówki.
- Zrób wałeczki o średnicy około 1 cm i długości około 20 cm, które złóż na pół, w ten sposób powstaną dwa pasma, które spleć i koniec wsuń pod spód. (Z ciasta postaraj się wywałkować "węże" o grubości palca i pokrój je na 20 cm. "Węża" zegnij na pół i skręć jak wiertło).
- Pozostaw na blaszce do wyrośnięcia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 200°C przez około 15 min. (aż będą złote).
- Gdy ostygną przekrój, napełnij nadzieniem i posyp cukrem pudrem. Z podanej porcji składników wychodzi około 18 szt. o długości 10 cm.
Moja strona internetowa: ღ Vaření a pečení s radostí ღ
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Nesmrtelné pudinkáče s vanilkovým krémem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Nesmrteľné pudingáče s vanilkovým krémom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Unvergessliche Hefebrötchen mit Vanillecreme an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Pudingkrémes mini kalács.
KOMENTARZE DO PRZEPISU