NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Naleśniki cukiniowo-serowe
Naleśniki cukiniowo-serowe
Przepis Naleśniki cukiniowo-serowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Oboje z moim synem Kubą byliśmy zgodni co do tego, że mięsa w ostatnich dniach jedliśmy aż zbyt wiele więc postanowiłam, że zrobię coś lekkiego do jedzenia. Najpierw myślałam, że najemy się tym oboje ale Jakub chyba ma ostatnio jakiś okres szalonego apetytu. Pożarł pierwszą porcję i patrząc na patelnię, na której piekłam resztę naleśników powiedział: "a te dojem za chwilę." Gdy otrząsnęłam się z szoku i dopiekłam ostatniego cukiniowo-serowego naleśnika to nie pozostało mi nic innego jak nakryć je pokrywką i zrobić sobie jakieś kanapki na obiad. Też były smaczne... :D:D:D

NajKasia    ·   21.6.2021

Naleśniki cukiniowo-serowe

Oboje z moim synem Kubą byliśmy zgodni co do tego, że mięsa w ostatnich dniach jedliśmy aż zbyt wiele więc postanowiłam, że zrobię coś lekkiego do jedzenia. Najpierw myślałam, że najemy się tym oboje ale Jakub chyba ma ostatnio jakiś okres szalonego apetytu. Pożarł pierwszą porcję i patrząc na patelnię, na której piekłam resztę naleśników powiedział: "a te dojem za chwilę." Gdy otrząsnęłam się z szoku i dopiekłam ostatniego cukiniowo-serowego naleśnika to nie pozostało mi nic innego jak nakryć je pokrywką i zrobić sobie jakieś kanapki na obiad. Też były smaczne... :D:D:D

Składniki
1 szt.
mniejsza cukinia (około 300 g, zetrzyj ze skórką na tarce na drobnych oczkach i odciśnij)
150 g
twardego sera (startego na tarce na drobnych oczkach)
400 ml
mleka
2 szt.
dużych jajek
1 łyżeczka
soli
garść
świeżego czosnku niedźwiedziego (drobno posiekanego)
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
140 g
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wymieszaj ciasto i chochlą wylewaj na lekko natłuszczoną rozgrzaną patelnię jak najcieńsze naleśniki (trzeba trochę wysiłku bo ciasto nie rozlewa się tak łatwo jak klasyczne naleśnikowe).
  2. Gdy naleśnik jest z jednej strony ładnie opieczony nadchodzi właściwy moment dla magików, którzy umieją obracać naleśniki na patelni w powietrzu. Jeśli jednak ktoś ma dwie lewe ręce tak jak ja, to musi się starać aby po prostu obrócić naleśnik za pomocą dwóch szpatułek i nie porwać go na kawałki.
  3. Po upieczeniu złóż lub zwiń jeszcze na patelni za pomocą szpatułki i dopiero potem przełóż na talerz.
  4. Z tej ilości składników zrobiłam 7 dużych naleśników.
  5. Wisienką na torcie był czosnkowy dressing i bardzo żałuję że nie mogłam nawet spróbować bo syn zjadł wszystko... Przygotowanie przepisu Naleśniki cukiniowo-serowe, krok 1 Przygotowanie przepisu Naleśniki cukiniowo-serowe, krok 2 Przygotowanie przepisu Naleśniki cukiniowo-serowe, krok 3
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz