NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Doskonałe ciasto z kremem waniliowym i truskawkami
Doskonałe ciasto z kremem waniliowym i truskawkami
Przepis Doskonałe ciasto z kremem waniliowym i truskawkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W poniedziałek wymyśliłam, że sprawię radość moim dzieciom, mężowi, rodzicom i sąsiadom robiąc ten luksusowy przysmak. Muszę przyznać że składników jest dużo, ale robiłam z potrójnej ilości z pierwotnego przepisu, aby dla każdego starczyło. Pod względem smaku jest to niebo w gębie.

NajKasia    ·   1.6.2021

Doskonałe ciasto z kremem waniliowym i truskawkami

W poniedziałek wymyśliłam, że sprawię radość moim dzieciom, mężowi, rodzicom i sąsiadom robiąc ten luksusowy przysmak. Muszę przyznać że składników jest dużo, ale robiłam z potrójnej ilości z pierwotnego przepisu, aby dla każdego starczyło. Pod względem smaku jest to niebo w gębie.

105 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 l
mleka
2 dcl
oleju
6 szt.
żółtek
800 g
mąki
20 łyżeczek
cukru
szczypta
soli
40 g
drożdży

Krem:

6 op.
budyniu waniliowego
1,5 l
mleka
6 szt.
cukru waniliowego
21 łyżek
cukru
360 g
masła

Ponadto będziesz potrzebować:

jajko do posmarowania
cukier puder do posypania
truskawki do nadziewania
Sposób przepisu
Drukuj
105 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. Ze wszystkich składników na ciasto zrób kulkę. Nie robię zaczynu, tylko robię ciasto bezpośrednio w maszynie do chleba.
  2. Przygotowanego ciasta nie pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na mniej więcej godzinę. Po godzinie podziel ciasto na takie same kawałki, z którego zrób kuleczki a z kuleczek później wałeczki o średnicy około 1 cm i o długości około 25 cm. Przegnij na pół i zrób spiralę.
  3. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Przed pieczeniem posmaruj po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  4. Nadziej je budyniem, który zmiksuj z miękkim masłem a do tego zrób mus truskawkowy - zmiksuj truskawki i posłodź cukrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz