Błyskawiczne ciasto francuskie

Przepis Błyskawiczne ciasto francuskie

Dodał: NajKasia, 1.5.2021

Kategorie: Ciasto francuskie, Ciasta, Porady i wskazówki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto francuskie jest w naszych kuchniach bardzo lubiane, szczególnie za jego uniwersalne zastosowanie. Niestety mało kto ma czas, aby przygotowywać ciasto francuskie w domu. Jeśli mam być szczera, to ja również zaliczam się do tych, którzy zwykle po prostu je kupują w sklepie. Robiłam tak dopóki nie poznałam tego szybkiego wariantu. Jak na razie próbowałam je zrobić dwa razy ale jestem nim zachwycona.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.5.2021

Kategorie: Ciasto francuskie, Ciasta, Porady i wskazówki

SKŁADNIKI

Błyskawiczne ciasto francuskie (około 500 g):

250 gmąki
1/2 łyżeczkisoli
125 gmasła, podzielonego na 50 g + 75 g
około 120 mlwody
mąka do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotowanie ciasta jest stosunkowo szybkie i proste. Z mąki, masła i wody wyrób miękkie ciasto, które rozwałkuj i posmaruj lekko miękkim masłem.
  2. Zaskakująco proste i zaskakująco dobre. Ciasto ma wspaniały maślany smak i zapach, jest wspaniale delikatne i chrupiące. Ja jak na razie próbowałam je robić na słodko ale wierzę, że na słono też będzie tak samo dobre.
     
  3. Mąkę przesiej do misy, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj 50 g pokrojonego na kawałki masła i rękoma lub za pomocą robota kuchennego wyrób kruszonkę. Wypróbowałam obie możliwości, ręce i robota kuchennego i obie sprawdzają się tak samo dobrze :)
     
  4. Do kruszonki zacznij powoli dodawać wodę i wyrób miękkie ciasto. Wodę dodawaj stopniowo, tyle ile będzie potrzeba, zawsze dokładnie wyrabiaj.
  5. Pozostałe 75 g masła daj do miski i odrobinkę podgrzej w mikrofalówce. Masło nie może się rozpuścić, ma tylko lekko zmięknąć, aby można było je rozsmarować łyżką. Podziel je w misce na trzy części, tj. 3 x około 25 g.
  6. Ciasto rozwałkuj na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 40 x 20 cm. Mniej więcej dwie trzecie rozwałkowanego ciasta posmaruj jedną trzecią miękkiego masła (25 g). Do rozsmarowywania dobrze nadaje się łyżka.
  7. Nieposmarowaną jedną trzecia ciasta zagnij do środka a z drugiej strony przykryj ją drugą częścią ciasta.
  8. Ciasto ostrożnie rozwałkuj, ponownie na prostokąt około 40 x 20 cm i całą procedurę powtórz dwa razy z pozostałym masłem.
     
  9. Na końcu ciasto jeszcze kilka razy składaj na jedną trzecią i ponownie wałkuj na prostokąt. Wystarczy gdy zrobisz to trzy - cztery razy. W trakcie wałkowania w zależności do potrzeb lekko podsypuj mąką i staraj się na ciasto zbyt mocno nie naciskać. 
     
  10. Gotowe ciasto daj przed użyciem do lodówki na około godzinę albo możesz je zamrozić. Z przepisu przygotujesz około 500 g ciasta francuskiego.

Źródło: Víkendové pečení

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj