NajPrzepis.pl Stare pieczywo w kuchni: Wskazówki i pomysły jak je wykorzystać
Stare pieczywo w kuchni: Wskazówki i pomysły jak je wykorzystać
Przepis Stare pieczywo w kuchni: Wskazówki i pomysły jak je wykorzystać
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.1.2023

Stare pieczywo w kuchni: Wskazówki i pomysły jak je wykorzystać

Zostało Ci w domu stare pieczywo ale nie lubisz wyrzucać jedzenia i chciałabyś je jeszcze jakoś wykorzystać w kuchni? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek i pomysłów, za pomocą których wyczarujesz ze starego pieczywa wartościowe dania, które na pewno będą wszystkim smakować.

Jak wykorzystać stare pieczywo? Knedliki i bułka tarta nie są jedynym rozwiązaniem

Kupiłaś mnóstwo kajzerek, ale nie zdążyliście wszystkich zjeść i teraz zastanawiasz się, czy wyrzucić je do kosza? Zatrzymaj się. Pomimo iż pieczywo nie jest już w najlepszej kondycji, to stale da się z nim pracować.

1. Klasycznym przykładem są domowe knedliki bułczane, które zrobione ze starszych kajzerek smakują o wiele lepiej niż ze świeżych.

2. Drugim rozwiązaniem jest oczywiście zrobienie domowej tartej bułki, ale nie daj się wprowadzić w błąd i pamiętaj, że stare kajzerki dają o wiele więcej możliwości wykorzystania.

Grzanki, pudding chlebowy i domowe chipsy

Jeśli jesteś fanką zup, to kajzerki świetnie nadają się do przygotowania domowych grzanek. Popularne jest również ich wykorzystywanie do przygotowania puddingu chlebowego, ale miłośnicy słonych dań również znajdą coś dla siebie. Próbowałaś już kiedyś ze starego pieczywa zrobić domowe chipsy? To łatwe. Kajzerki wystarczy pokroić na plasterki i na chwilę zanurzyć w oleju wymieszanym z Twoimi ulubionymi przyprawami a następnie upiec w piekarniku aż będą chrupiące.

Wykorzystaj stare pieczywo aby zrobić tradycyjny hiszpański migas

Nawet starego chleba nie trzeba wyrzucać do kosza. Coś mogą o tym powiedzieć Hiszpanie, którzy danie, pierwotnie typowe dla biednych hiszpańskich rodzin i pasterzy w podróży awansowali na gastronomiczne doznania. Mowa o daniu zwanym migas. Jego głównym składnikiem jest właśnie chleb. Więc jeśli następnym razem zostanie Ci chleb, którego w żaden sposób nie wykorzystasz, to przygotuj w domu ulubione hiszpańskie danie, które na pewno będzie Ci smakować.

Pizza chlebowa

Chleb jest ulubionym składnikiem naszego menu. Można go jeść na śniadanie, do obiadu i na kolację. Niektóre narody są takimi miłośnikami chleba, że podają w nim zupę, od czego już tylko krok do kolejnego tradycyjnego przepisu – zupy chlebowej. Ale ze starym chlebem można również wspaniale eksperymentować. Kto z nas nie lubi pizzy? Możesz przygotować tanią i pyszną pizzę serową ze starego chleba. Gdy jej spróbujesz, to możliwe że będzie Ci smakować bardziej niż klasyczna.

Nadzienie ze starego pieczywa i sos chlebowy na kolację

Jeśli bycie osobą praktyczną to jedna z Twoich cech, to z pewnością zainteresuje Cię możliwość wykorzystania kilku rodzajów pieczywa na raz. Z kajzerek i chleba da się zrobić nietypową kolację. Co powiesz na fałszywe nadzienie ze starszego chleba albo na sos chlebowy? W obu przypadkach wystarczy minimalna ilość składników a efekt będzie tego wart.

Możliwości wykorzystania starego pieczywa w kuchni są bardzo różnorodne i można z niego przygotować nie tylko świetną kolację ale też przekąski do piwa i wina.

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz