NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Słona cukiniowa rolada z serem
Słona cukiniowa rolada z serem
Przepis Słona cukiniowa rolada z serem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.8.2023

Słona cukiniowa rolada z serem

Na imprezę, na różne uroczystości, na urodziny, imieniny czy na sylwestra warto przygotować coś słonego jako poczęstunek dla gości. Ja tym razem na imprezę urodzinową wybrałam roladę cukiniową, którą robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni.

35 min.
Przygotowanie
65 min.
Gotowanie
Składniki
360 g
cukinii
2 szt.
jajek
200 g
sera cheddar
5 łyżek
bułki tartej
3 łyżki
mąki
do smaku
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
mielona czerwona papryka
według potrzeb
kulki mozzarelli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj sól i porządnie wymieszaj. Odstaw na bok, aby puściła nadmiar wody.
  2. Potem odciśnij ją w rękach i dodaj pozostałe składniki. Ja trę ser na tarce na dużych oczkach. 
  3. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż na niej startą na plastry cukinię (trę ją na tarce, aby była bardzo cienka i przypiekła się podczas pieczenia).
  4. Na rozłożone plastry cukinii ułóż masę z cukinii i porządnie ją rozmieść w cienkiej warstwie. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  5. Potem ułóż kulki mozzarelli, które posyp czerwoną mieloną papryką i ostrożnie za pomocą papieru do pieczenia zroluj roladę.
  6. Zapiekaj jeszcze przez co najmniej 45 minut - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz