NajPrzepis.pl Zwyczajne rogaliki, z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste i delikatne jak mgiełka
Zwyczajne rogaliki, z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste i delikatne jak mgiełka
Przepis Zwyczajne rogaliki, z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste i delikatne jak mgiełka
NajKasia    ·   6.3.2023

Zwyczajne rogaliki, z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste i delikatne jak mgiełka

Wypróbowałam wiele przepisów na zwyczajne białe rogaliki, które na pewno też pamiętacie. Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie a a zawinięte w woreczek foliowy wytrzymały aż tydzień. Obecnie rogaliki ze sklepu wytrzymają maksymalnie 2 dni, a i tak następnego dnia są już twarde i niesmaczne.

25 min.
Przygotowanie
22 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
mąki
30 g
smalcu
20 g
drożdży
2 łyżeczki
soli
270 ml
letniej wody
1 łyżeczka
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj zaczyn - w letniej wodzie rozpuść łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj pozostałe składniki i oczywiście również zaczyn. Wyrób ciasto, które nie będzie się kleić i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podziel na kuleczki o masie 80 g. Każdą kuleczkę rozwałkuj na trójkąt i zwiń w rogalik. Zwijaj od szerszego końca do wierzchołka trójkąta.
  3. Rogaliki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Nie zapomnij ich przykryć, aby ciasto nie wyschło.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Do piekarnika na dno włóż głęboką blaszkę, do której po włożeniu rogalików do piekarnika wlej filiżankę gorącej wody. Piekarnik natychmiast zamknij i piecz. Przed włożeniem rogaliki również popryskaj wodą. Piecz przez około 7 minut z funkcją termoobiegu. Po 7 minutach wyjmij głęboką blaszkę z wodą i piecz rogaliki aż będą złociste, przez 15-20 minut. Obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz