NajPrzepis.pl Zupa grzybowa z cukinii, która swoim smakiem przewyższa oryginał i nie potrzebuje zagęszczania mąką.
Zupa grzybowa z cukinii, która swoim smakiem przewyższa oryginał i nie potrzebuje zagęszczania mąką.
Przepis Zupa grzybowa z cukinii, która swoim smakiem przewyższa oryginał i nie potrzebuje zagęszczania mąką.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Sezon na cukinię w pełni, a ja dziś mam dla Was ciekawy i nieznany przepis na zupę grzybową. Na pewno znasz grzybowo-ziemniaczaną zupę z koperkiem, ale koniecznie wypróbuj tę ciekawą wersję. Zupa ma interesujący smak i nie trzeba jej wcale zagęszczać mąką.

NajKasia    ·   20.8.2023

Zupa grzybowa z cukinii, która swoim smakiem przewyższa oryginał i nie potrzebuje zagęszczania mąką.

Sezon na cukinię w pełni, a ja dziś mam dla Was ciekawy i nieznany przepis na zupę grzybową. Na pewno znasz grzybowo-ziemniaczaną zupę z koperkiem, ale koniecznie wypróbuj tę ciekawą wersję. Zupa ma interesujący smak i nie trzeba jej wcale zagęszczać mąką.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
400 g
cukini
3 szt.
ziemniaków
1 szt.
większa cebula
3 szt.
ząbek czosnku
2-3 garście
grzybów
200 g
kwaśnej śmietany
750 ml
wywaru (albo bulionu)
do smaku
sól
do smaku
mielony pieprz czarny
1 szt.
listek laurowy
do smaku
mielony kminek
do smaku
koper
do smaku
ocet
do smaku
cukier
do serwowania
jajko
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Pokrój cebulę, zetrzyj na tarce cukinię i jeden ziemniak.
  2. Cebulę podsmaż na oleju, dodaj cukinię, również ją podsmaż a na koniec dodaj jeden pokrojony ziemniak. Posól, dodaj liść laurowy, kminek i mielony pieprz czarny i zalej wywarem.
  3. Gdy zupa się gotuje w drugim garnku ugotuj oddzielnie w słonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki i w kolejnym garnku leśne grzyby.
  4. Zupę zmiksuj, dodaj kwaśną śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, ugotowane i odcedzone grzyby, koper i ugotowane ziemniaki.
  5. Zupełnie na koniec dopraw octem i cukrem. Gdy zmiksowałaś ziemniaka i cukinię, nie ma potrzeby zagęszczania zupy mąką. Podawaj z jajkiem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz