NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Brownies Zdrowsze waniliowo-kakaowe brownies z serkiem wiejskim
Zdrowsze waniliowo-kakaowe brownies z serkiem wiejskim
Przepis Zdrowsze waniliowo-kakaowe brownies z serkiem wiejskim

Proste i szybkie ciasto, które będzie w stanie przygotować nawet osoba początkująca. Przygotowałam je może przez pół godziny i uwzględniam w tym również mycie naczyń. To naprawdę bardzo szybkie, a przede wszystkim smaczne ciasto.

NajKasia    ·   2.1.2022

Zdrowsze waniliowo-kakaowe brownies z serkiem wiejskim

Proste i szybkie ciasto, które będzie w stanie przygotować nawet osoba początkująca. Przygotowałam je może przez pół godziny i uwzględniam w tym również mycie naczyń. To naprawdę bardzo szybkie, a przede wszystkim smaczne ciasto.

20 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 kubek
(250 ml) mąki pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki
sody spożywczej
1/4 łyżeczki
soli
1/2 kubka
brązowego cukru
1/4 kubka
kakao
60 g
masła
2 szt.
jajka
1/4 kubka
mleka
1 łyżka
esencji waniliowej

Nadzienie:

1 kubek
serka wiejskiego
1 szt.
jajko
1/4 kubka
brązowego cukru
1 łyżka
skrobi kukurydzianej
1/4 łyżeczki
soli
1 łyżka
esencji waniliowej
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
  1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. W drugiej misce zmiksuj mikserem jajka, rozpuszczone masło i mleko. Stopniowo dodaj wymieszaną suchą mieszankę i powstanie gęstsze ciasto. 
  2. Połowę ciasta daj na dno formy o wymiarach 20x20 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na ciasto ostrożnie wylej nadzienie - za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki potrzebne na nadzienie. Nadzienie jest trochę rzadsze, ale w trakcie pieczenia ładnie zgęstnieje.
  4. Na nadzienie bardzo ostrożnie za pomocą łyżki nałóż drugą połowę ciasta i upiecz je. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu pozostaw aby porządnie ostygło i dopiero potem krój. To, czy ciasto jest dobrze upieczone sprawdzisz w ten sposób, że wbijesz wykałaczkę w środek ciasta i gdy wyjęta wykałaczka jest sucha, to ciasto jest gotowe. Jeśli jest mokra, to piecz ciasto dalej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz