NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Przepis Zapiekanka ziemniaczana
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonały dodatek do dania głównego, albo możesz ją też podawać jako danie główne. Proste a do tego niewiele kosztuje!

NajKasia    ·   31.8.2022

Zapiekanka ziemniaczana

Doskonały dodatek do dania głównego, albo możesz ją też podawać jako danie główne. Proste a do tego niewiele kosztuje!

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 kg
ziemniaków
250 g
kwaśnej śmietany
200 g
twardego sera
2 szt.
cebula
sól i pieprz
olej roślinny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki ugotuj ze skórką i pozostaw do ostygnięcia. Obierz je i pokrój na plasterki o grubości około 0,5 cm.
  2. Cebulę pokrój w półksiężyce albo w drobną kostkę i na rozgrzanym oleju na patelni podsmaż ją aż będzie złocista.
  3. Przygotuj formę do pieczenia, którą dokładnie wysmaruj olejem lub masłem i nałóż warstwę ziemniaków. Nałóż warstwę podsmażonej cebulki (jeśli ktoś nie lubi cebuli to może pominąć ten składnik), posmaruj kwaśną śmietaną, posól, popieprz, nałóż starty ser i powtarzaj cały proces dopóki nie znikną wszystkie ziemniaki.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.

Źródło: Vk

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz