Zapiekane gołąbki, które smakują fantastycznie. Jeśli raz ich spróbujesz to już nigdy nie będziesz robić inaczej.

Dodał: NajKasia, 17.6.2021
Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Mięso wieprzowe, Obiad, Pora dnia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Klasyczne gołąbki robi się w dużym garze na kuchence. Gdzieś jednak (już nie pamiętam gdzie) spróbowałam gołąbków zapiekanych w piekarniku. Były naprawdę fantastyczne więc poprosiłam o przepis. Przepis włożyłam do mojej książki kucharskiej i oczywiście o nim zapomniałam. Teraz ją przeglądałam i przypomniałam sobie o nim więc natychmiast go wypróbowałam.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 17.6.2021
Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Mięso wieprzowe, Obiad, Pora dnia
SKŁADNIKI
Podstawa:
500 gmielonego mięsa (wołowe, wieprzowe 1: 1)
150 gugotowanego ryżu
1 szt.cebula
mielona papryka
czosnek
sól, pieprz
smalec wieprzowy
Ponadto:
2 op.przecieru pomidorowego
1 szt.kapusta
1 łyżkasmalcu wieprzowego
500 gkapusty kiszonej
do smakumielony kminek
- Na nadzienie wymieszaj wszystkie składnik na podstawę. Cebulę pokrój na jak najmniejsze kawałki. Smalec wieprzowy dodaj ciepły rozpuszczony i tak wymieszaj. Ja dawałam mięso wieprzowe i wołowe w proporcji 1: 1. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Nic nie podsmażaj, mieszaj surowe.
- kapustę zagotuj w całości w gorącej wodzie w ten sposób, że głąb wykrój ostrym nożem. Powoli usuwaj liście (one zaczną się same oddzielać). Nie wylewaj wody tylko dodaj do niej przecier, będzie się jej używać później podczas przygotowań.
- Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj pokrojoną kapustę kiszoną i dopraw solą, pieprzem, kminkiem oraz dodaj 1 op. przecieru pomidorowego. Pozostaw aby się chwilę dusiło a potem odstaw.
- Liście kapusty napełnij mieszanką mięsa i ryżu, zawiń tak, aby mięsa nie było widać i ułóż na blaszce wyłożonej podsmażoną kiszoną kapustą. Gołąbki zalej wodą w której gotowałaś kapustę i dodałaś do niej 1 op. przecieru. Zalej tak, aby były delikatnie zanurzone, aby miały się w czym gotować. Jeśli nalejesz mało to obserwuj i w trakcie pieczenia dolej.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Zapékané holubky, které chutnají fantasticky. Pokud jednou vyzkoušíte, jiné dělat nebudete..
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Zapekané holúbky, ktoré chutia fantasticky. Ak raz vyskúšate, iné robiť nebudete..
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Mit Hackfleisch gefüllte Kohlrouladen in Tomatensoße aus dem Backofen. Wer sie einmal probiert hat, will keine anderen mehr essen. an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Fantasztikus, tepsiben sült töltött káposzta. Ha egyszer kipróbálja, akkor nagy valószínűséggel már csak így fogja készíteni!.
KOMENTARZE DO PRZEPISU