Zapiekane gołąbki, które smakują fantastycznie. Jeśli raz ich spróbujesz to już nigdy nie będziesz robić inaczej.

Przepis Zapiekane gołąbki, które smakują fantastycznie. Jeśli raz ich spróbujesz to już nigdy nie będziesz robić inaczej.

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Mięso wieprzowe, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Klasyczne gołąbki robi się w dużym garze na kuchence. Gdzieś jednak (już nie pamiętam gdzie) spróbowałam gołąbków zapiekanych w piekarniku. Były naprawdę fantastyczne więc poprosiłam o przepis. Przepis włożyłam do mojej książki kucharskiej i oczywiście o nim zapomniałam. Teraz ją przeglądałam i przypomniałam sobie o nim więc natychmiast go wypróbowałam.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Mięso wieprzowe, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Podstawa:
500 gmielonego mięsa (wołowe, wieprzowe 1: 1)
150 gugotowanego ryżu
1 szt.cebula
mielona papryka
czosnek
sól, pieprz
smalec wieprzowy
Ponadto:
2 op.przecieru pomidorowego
1 szt.kapusta
1 łyżkasmalcu wieprzowego
500 gkapusty kiszonej
do smakumielony kminek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na nadzienie wymieszaj wszystkie składnik na podstawę. Cebulę pokrój na jak najmniejsze kawałki. Smalec wieprzowy dodaj ciepły rozpuszczony i tak wymieszaj. Ja dawałam mięso wieprzowe i wołowe w proporcji 1: 1. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Nic nie podsmażaj, mieszaj surowe.
  2. kapustę zagotuj w całości w gorącej wodzie w ten sposób, że głąb wykrój ostrym nożem. Powoli usuwaj liście (one zaczną się same oddzielać). Nie wylewaj wody tylko dodaj do niej przecier, będzie się jej używać później podczas przygotowań.
  3. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj pokrojoną kapustę kiszoną i dopraw solą, pieprzem, kminkiem oraz dodaj 1 op. przecieru pomidorowego. Pozostaw aby się chwilę dusiło a potem odstaw.
  4. Liście kapusty napełnij mieszanką mięsa i ryżu, zawiń tak, aby mięsa nie było widać i ułóż na blaszce wyłożonej podsmażoną kiszoną kapustą. Gołąbki zalej wodą w której gotowałaś kapustę i dodałaś do niej 1 op. przecieru. Zalej tak, aby były delikatnie zanurzone, aby miały się w czym gotować. Jeśli nalejesz mało to obserwuj i w trakcie pieczenia dolej.
  5. Przygotowaną blaszkę daj do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj