Zapiekana cukinia z serem - szybkie danie na kolację

Dodał: NajKasia, 18.5.2022
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Cukinia zalicza się do najpopularniejszych warzyw a ja osobiście żywię się nią od wiosny do jesieni, dopóki jest u nas na ogrodzie.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 18.5.2022
Kategorie:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
mała cukinia
olej
czosnek
pieprz
mozzarella
starty parmezan
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, który jeszcze posmaruj olejem. Cukinię pokrój na plasterki o grubości 0,5 - 1 cm i ułóż na blaszce.
- Ząbek czosnku rozgnieć w wyciskarce i wymieszaj z łyżką oleju i posmaruj tym cukinię. Na każdy plasterek nasyp szczyptę pieprzu (nie musi być). Potem połóż plasterek mozzarelli, posyp świeżo startym parmezanem i zapiekaj aż będzie jasno brązowe. Piecze się szybko, trzeba obserwować (kieruj się swoim piekarnikiem - każdy piekarnik piecze inaczej).
- Uwaga: Cukinii przed pieczeniem nie solimy, aby nie puściła zbyt wiele soku. Parmezan jest wystarczająco słony, a jeśli upieczone cukinie będą się komuś wydawały mało słone to może je dosolić na talerzu. Mi najbardziej smakuje żółta cukinia, ma delikatniejszy smak. Przez te wszystkie lata odkąd uprawiam cukinię na ogrodzie miałam też oprócz zielonej na przykład białą i prążkowaną oraz maleńkie okrągłe cukinie ale nie widzę żadnej różnicy w smaku. Jedynie ta żółta cukinia jest pod względem smaku troszkę inna niż pozostałe. Ser możesz też dać inny (jaki Ci smakuje), mi jednak najlepiej sprawdza się właśnie to połączenie.
Mój blog: Recepty z mojej kuchyne
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Zapékaná cuketa se sýrem - rychlovka na večeři.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Zapekaná cuketa so syrom - rýchlovka na večeru.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Zucchinischeiben mit Käse überbacken – ein super schnelles Abendessen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Sajttal sült cukkini – a gyors vacsora.
KOMENTARZE DO PRZEPISU