Zapiekana cukinia z serem - szybkie danie na kolację

Przepis Zapiekana cukinia z serem - szybkie danie na kolację

Dodał: NajKasia, 18.5.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Cukinia zalicza się do najpopularniejszych warzyw a ja osobiście żywię się nią od wiosny do jesieni, dopóki jest u nas na ogrodzie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.5.2022

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

mała cukinia
olej
czosnek
pieprz
mozzarella
starty parmezan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, który jeszcze posmaruj olejem. Cukinię pokrój na plasterki o grubości 0,5 - 1 cm i ułóż na blaszce.
  2. Ząbek czosnku rozgnieć w wyciskarce i wymieszaj z łyżką oleju i posmaruj tym cukinię. Na każdy plasterek nasyp szczyptę pieprzu (nie musi być). Potem połóż plasterek mozzarelli, posyp świeżo startym parmezanem i zapiekaj aż będzie jasno brązowe. Piecze się szybko, trzeba obserwować (kieruj się swoim piekarnikiem - każdy piekarnik piecze inaczej).
  3. Uwaga: Cukinii przed pieczeniem nie solimy, aby nie puściła zbyt wiele soku. Parmezan jest wystarczająco słony, a jeśli upieczone cukinie będą się komuś wydawały mało słone to może je dosolić na talerzu. Mi najbardziej smakuje żółta cukinia, ma delikatniejszy smak. Przez te wszystkie lata odkąd uprawiam cukinię na ogrodzie miałam też oprócz zielonej na przykład białą i prążkowaną oraz maleńkie okrągłe cukinie ale nie widzę żadnej różnicy w smaku. Jedynie ta żółta cukinia jest pod względem smaku troszkę inna niż pozostałe. Ser możesz też dać inny (jaki Ci smakuje), mi jednak najlepiej sprawdza się właśnie to połączenie.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj