Wspaniała babka TIRAMISU

Przepis Wspaniała babka TIRAMISU

Dodał: NajKasia, 13.7.2021

Kategorie: Babki, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Babka kefirowa, śmietankowa, budyniowa, biszkoptowa lub owocowa właściwie jest klasyką, którą każdy z nas zna. Znalazłam jednak przepis na babkę tiramisu i koniecznie musiałam go wypróbować. Piekłam ją po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.7.2021

Kategorie: Babki, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

3 szt.jajek
200 gcukru
200 mlśmietany kremówki
50 mloleju
280 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
20 gkakao
2 łyżeczkinescafé (kawy rozpuszczalnej)
2 łyżkirumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Kawę rozpuść w odrobinie gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia sztywnej pianki, stopniowo dodawaj /dolewaj delikatnym strumieniem/ olej i śmietanę kremówkę. Na końcu już tylko rózgą wymieszaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Oddziel 1/3 ciasta i wymieszaj z przesianym kakao, rumem i ostygniętą kawą.
  4. Przygotuj formę na babkę, porządnie wysmaruj ją masłem lub olejem i posyp bułką tartą albo mąką. Wlej jasne ciasto a następnie ciemne.
  5. Tak przygotowane ciasto w formie na babkę piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj