NajPrzepis.pl Desery Babki Wspaniała babka TIRAMISU
Wspaniała babka TIRAMISU
Przepis Wspaniała babka TIRAMISU
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Babka kefirowa, śmietankowa, budyniowa, biszkoptowa lub owocowa właściwie jest klasyką, którą każdy z nas zna. Znalazłam jednak przepis na babkę tiramisu i koniecznie musiałam go wypróbować. Piekłam ją po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni.

NajKasia    ·   13.7.2021

Wspaniała babka TIRAMISU

Babka kefirowa, śmietankowa, budyniowa, biszkoptowa lub owocowa właściwie jest klasyką, którą każdy z nas zna. Znalazłam jednak przepis na babkę tiramisu i koniecznie musiałam go wypróbować. Piekłam ją po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
3 szt.
jajek
200 g
cukru
200 ml
śmietany kremówki
50 ml
oleju
280 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
20 g
kakao
2 łyżeczki
nescafé (kawy rozpuszczalnej)
2 łyżki
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Kawę rozpuść w odrobinie gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia sztywnej pianki, stopniowo dodawaj /dolewaj delikatnym strumieniem/ olej i śmietanę kremówkę. Na końcu już tylko rózgą wymieszaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Oddziel 1/3 ciasta i wymieszaj z przesianym kakao, rumem i ostygniętą kawą.
  4. Przygotuj formę na babkę, porządnie wysmaruj ją masłem lub olejem i posyp bułką tartą albo mąką. Wlej jasne ciasto a następnie ciemne.
  5. Tak przygotowane ciasto w formie na babkę piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz