Wołowina z grzybami

Przepis Wołowina z grzybami

Dodał: NajKasia, 5.11.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wołowina z grzybami a jako dodatek klasyczne ziemniaki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 5.11.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

500 gsteku wołowy lub polędwicy wołowej
2 szt.cebuli
300 gświeżych grzybów (albo suszonych)
do smakusól, pieprz, kminek
według potrzebolej, smalec
bulion grzybowy lub przyprawa grzybowa
mąka do zagęszczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso pokrój w plastry, które rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i posyp mielonym kminkiem. Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i włóż przyprawione plastry mięsa, które z jednej strony obtocz w mące. Lekko podsmaż z obu stron.
  2. Podlej najlepiej wywarem grzybowym, posyp przyprawą grzybową i przykryj pokrywką i duś. Włóż świeże oczyszczone grzyby (mogą również być suszone, wcześniej namoczone), posól, dodaj szczyptę mielonego kminu i lekko podduś.
  3. Potem dodaj podduszone grzyby i gotuj razem z mięsem dopóki mięso nie będzie miękkie. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je.
  4. Sos możesz zagęścić i doprawić. Następnie włóż mięso z powrotem i podgrzej.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj