NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Wielkanoc Wielkanocny węgierski salceson z warzywami i jajkiem
Wielkanocny węgierski salceson z warzywami i jajkiem
Przepis Wielkanocny węgierski salceson z warzywami i jajkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.3.2022

Wielkanocny węgierski salceson z warzywami i jajkiem

Ten przysmak naprawdę wygląda tak, że chce się go natychmiast zjeść. Pyszne!

Składniki

Będziemy potrzebować:

200 g
mrożonego groszku
200 g
marchwi
200 g
ziemniaków
200 g
jabłek
1 szt.
cytryna
6 łyżek
majonezu
7 łyżek
kwaśnej śmietany
250 ml
wywaru warzywnego
20 g
żelatyny
5 szt.
jajek
1 szt.
czerwona papryka
sól
pieprz
pietruszka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj formę keksówkę. Jajka ugotuj na twardo i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Marchew pokrój w kostkę, groszek ugotuj w jednym garnku a ziemniaki w drugim. Ugotowane pozostaw do ostygnięcia i ziemniaki pokrój w kostkę tak samo jak marchew. Polej sokiem z cytryny.
  3. Wszystko razem wymieszaj w misce, dodaj pokrojone w kostkę jabłka, czerwoną paprykę oraz dodaj majonez wymieszany z kwaśną  śmietaną. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj pietruszkę i wymieszaj.
  4. W wywarze warzywnym przygotuj żelatynę i wymieszaj ją z mieszanką warzyw i ziemniaków. Formę keksówkę wyłóż folią spożywczą i nałóż do niej mieszankę warzyw i ziemniaków z żelatyną. Ułóż ugotowane jajka. Ładnie wygładź i daj do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz