Wielkanocna drożdżówka posypana migdałami

Dodał: NajKasia, 23.3.2022
Kategorie: Wielkanoc, Świąteczne wypieki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Oczywiście u nas w domu na wielkanocnym stole nie może zabraknąć drożdżówki. Już od kilku lat piekę według tego przepisu i nigdy go nie zmieniam. Kilka razy próbowałam innych ale wtedy ten drugi był nowym przepisem, a ten mój był starym sprawdzonym. I oczywiście nowy nigdy nie był tak smaczny jak ten. Gdyby tak się zdarzyło to miałabym w domu wielki problem :) Polecam piec z masłem, ale jeśli z jakiegoś powodu nie możesz jeść masła to zastąp je margaryną lub jakimś innym tłuszczem.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 23.3.2022
Kategorie: Wielkanoc, Świąteczne wypieki
SKŁADNIKI
600 gmąki
150 gmasła lub margaryny
150 gcukru pudru
40 gdrożdży
3 szt.żółtek
250 mlmleka
100 grodzynek
kieliszekrumu
pół łyżeczkisoli
starta skórka z jednej cytryny
płatki migdałów lub wiórków migdałowych do posypania
jajko do posmarowania
- Przygotuj wszystkie składniki. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól, startą skórkę z cytryny i przesiany cukier puder.
- W drugiej mniejszej misce przygotuj zaczyn. W trzech łyżkach ciepłego mleka rozpuść łyżkę cukru, dodaj drożdże i wymieszaj. Poczekaj żeby powstał zaczyn.
- Do miski z mąką dodaj zaczyn, dodaj również miękkie masło lub margarynę, żółtka, rum, w którym moczyły się rodzynki a na koniec również resztę mleka. Wyrób gęste ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta przez około godzinę. Zależy od tego, jaką masz w domu temperaturę.
- Po godzinie wyrastania jeszcze trochę wyrabiaj ciasto a potem pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
- Wyrośnięcie ciasto podziel na pół, wyrób bochenki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zakryj ściereczką i pozostaw aby wyrastało kolejne pół godziny.
- Przed samym pieczeniem bochenki natnij na krzyś, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp migdałami. Piecz w temperaturze 150 stopni z funkcją termoobiegu przez około pół godziny do 40 minut. Obserwuj.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Velikonoční mazanec posypaný mandličkama.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Veľkonočný mazanec posypaný mandličkami.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Osterbrot mit Mandeln bestreut an.
KOMENTARZE DO PRZEPISU