Wielkanocna drożdżówka posypana migdałami

Przepis Wielkanocna drożdżówka posypana migdałami

Dodał: NajKasia, 23.3.2022

Kategorie: Wielkanoc, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Oczywiście u nas w domu na wielkanocnym stole nie może zabraknąć drożdżówki. Już od kilku lat piekę według tego przepisu i nigdy go nie zmieniam. Kilka razy próbowałam innych ale wtedy ten drugi był nowym przepisem, a ten mój był starym sprawdzonym. I oczywiście nowy nigdy nie był tak smaczny jak ten. Gdyby tak się zdarzyło to miałabym w domu wielki problem :) Polecam piec z masłem, ale jeśli z jakiegoś powodu nie możesz jeść masła to zastąp je margaryną lub jakimś innym tłuszczem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.3.2022

Kategorie: Wielkanoc, Świąteczne wypieki

SKŁADNIKI

600 gmąki
150 gmasła lub margaryny
150 gcukru pudru
40 gdrożdży
3 szt.żółtek
250 mlmleka
100 grodzynek
kieliszekrumu
pół łyżeczkisoli
starta skórka z jednej cytryny
płatki migdałów lub wiórków migdałowych do posypania
jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj wszystkie składniki. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól, startą skórkę z cytryny i przesiany cukier puder.
  2. W drugiej mniejszej misce przygotuj zaczyn. W trzech łyżkach ciepłego mleka rozpuść łyżkę cukru, dodaj drożdże i wymieszaj. Poczekaj żeby powstał zaczyn.
  3. Do miski z mąką dodaj zaczyn, dodaj również miękkie masło lub margarynę, żółtka, rum, w którym moczyły się rodzynki a na koniec również resztę mleka. Wyrób gęste ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta przez około godzinę. Zależy od tego, jaką masz w domu temperaturę.
  4. Po godzinie wyrastania jeszcze trochę wyrabiaj ciasto a potem pozostaw do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
  5. Wyrośnięcie ciasto podziel na pół, wyrób bochenki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zakryj ściereczką i pozostaw aby wyrastało kolejne pół godziny.
  6. Przed samym pieczeniem bochenki natnij na krzyś, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp migdałami. Piecz w temperaturze 150 stopni z funkcją termoobiegu przez około pół godziny do 40 minut. Obserwuj.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj