NajPrzepis.pl Waniliowe ślimaczki z cynamonem
Waniliowe ślimaczki z cynamonem
Przepis Waniliowe ślimaczki z cynamonem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Twarogowe ciasto i waniliowe nadzienie o smaku cynamonu. Bez wyrastania, smaczne i puszyste.

NajKasia    ·   20.2.2022

Waniliowe ślimaczki z cynamonem

Twarogowe ciasto i waniliowe nadzienie o smaku cynamonu. Bez wyrastania, smaczne i puszyste.

Składniki

Ciasto:

250 g
twarogu
6 łyżek
mleka
1 szt.
jajko
80 g
oleju
100 g
cukru
szczypta
soli
400 g
mąki
1,5 małego op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

2 op.
budyniu waniliowego
700 ml
mleka
1 łyżeczka
cynamonu
cukier do smaku

Polewa:

3 łyżki
cukru pudru
1 łyżka
rumu
1 łyżka
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Budyń waniliowy rozmieszaj w mleku, dodaj cukier do smaku i 1 łyżeczkę cynamonu. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw aby trochę ostygł.
  2. Twaróg w misce zmiksuj z mlekiem, jajkiem, olejem, cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrób gładkie ciasto, które na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na cienki płat. Posmaruj je budyniem waniliowym i zroluj. Pokrój na plastry o szerokości około 2 cm i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 - 20 minut (termoobieg).
  4. Upieczone polej przygotowaną polewą z cukru pudru, mleka i rumu. Smacznego!

Źródło: Ichkoche

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz