Wałeczki z kwaśną śmietaną z powidłami

Przepis Wałeczki z kwaśną śmietaną z powidłami

Dodał: NajKasia, 6.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Możesz je nadziewać marmoladą, powidłami, nadzieniem orzechowym, makiem, nutellą, czekoladą a nawet wiórkami kokosowymi. Ciasto jest ze śmietaną więc podczas pracy wcale się nie rozrywa a po upieczeniu jest delikatne i kruchutkie. Koniecznie spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 6.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
250 gmargaryny
200 gkwaśniej śmietany
szczyptasoli

Ponadto:

nadzienie orzechowe, makowe
marmolada/powidła
cukier puder do obtoczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zrób z nich kulkę. Ciasto odłóż do lodówki na całą noc, Jeśli jednak nie masz czasu, to odłóż je co najmniej na godzinkę do zamrażarki.
  2. Ciasto rozwałkuj, pokrój na paski, na brzeg nałóż nadzienie i złóż. Pokrój nożem i ułóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  3. Jeszcze gorące obtocz w cukrze pudrze.
  4. Ja użyłam powideł i nadzienia orzechowego. Z tej ilości składników wyszło około 25 sztuk.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj