NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ulubione likierowe ciepłe lody
Ulubione likierowe ciepłe lody
Przepis Ulubione likierowe ciepłe lody
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeszcze z pradawnych czasach, jak mówimy w naszym domu, nie byliśmy w stanie się podczas każdej wizyty w cukierni powstrzymać się przed zjedzeniem tych fantastycznych likierowych ciepłych lodów. Kremowy spód był doskonały a likierowego nadzienia nie da się nawet opisać. Niedawno spotkałam się z koleżanką, której nie widziałam od niepamiętnych czasów i wspominałyśmy czasy, gdy przesiadywałyśmy w cukierni i podczas naszych rozmów degustowałyśmy doskonałe ciasta i ciepłe lody a ona nawet znalazła przepis, aby robić te ciepłe lody w domu. Natychmiast ja o ten przepis poprosiłam i oczywiście musiałam go wypróbować a oto i efekt. Od razu z podwójnej porcji składników i są super.

NajKasia    ·   3.5.2022

Ulubione likierowe ciepłe lody

Jeszcze z pradawnych czasach, jak mówimy w naszym domu, nie byliśmy w stanie się podczas każdej wizyty w cukierni powstrzymać się przed zjedzeniem tych fantastycznych likierowych ciepłych lodów. Kremowy spód był doskonały a likierowego nadzienia nie da się nawet opisać. Niedawno spotkałam się z koleżanką, której nie widziałam od niepamiętnych czasów i wspominałyśmy czasy, gdy przesiadywałyśmy w cukierni i podczas naszych rozmów degustowałyśmy doskonałe ciasta i ciepłe lody a ona nawet znalazła przepis, aby robić te ciepłe lody w domu. Natychmiast ja o ten przepis poprosiłam i oczywiście musiałam go wypróbować a oto i efekt. Od razu z podwójnej porcji składników i są super.

Składniki
140 g
cukru
1 op.
budyniu
20 g
kakao
200 ml
wody
100 g
czekolady (dobrej jakości)
200 g
100% margaryny lub masła
biszkopty jako spód
likier jajeczny
mleko w proszku do zagęszczenia likieru
polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Instrukcja przygotowania jest bardzo prosta ale trzeba się uzbroić w cierpliwość, ponieważ robiąc ciepłe lody trzeba poczekać, aby krem na biszkopcie stężał, potem daje się likier a na koniec zamyka się lody, aby móc całe ciepłe lody zamoczyć w czekoladzie. Więc po kolei napiszę co trzeba robić.
  2. Do garnka daj wodę, dodaj cukier, budyń (niektórzy dają mąkę sojową ale ja mam to wypróbowane z budyniem) i kakao. Ugotuj gęstą kaszę, którą odstaw i natychmiast dodaj połamaną na małe kawałeczki wysokiej jakości czekoladę. Ja dodałam  70%. Rozpuść ją mieszając i pozostaw aby trochę ostygła.
  3. Następnie dodaj tłuszcz, który jest w pokojowej temperaturze i rózgą lub mikserem zmiksuj na krem, który jest gładki (nie może w nim być ani jednej grudki ponieważ w przeciwnym wypadku ciężko Ci się będzie formowało ciepłe lody przez końcówkę). Pozostaw w lodówce aby krem się schłodził.
  4. Przez rękaw cukierniczy ze specjalną końcówką do formowania (obecnie można go kupić już wszędzie, nawet w sklepach internetowych) uformuj na biszkopcie piękny kształt ciepłych lodów. Uważaj, aby dziurka na końcówce była na zewnątrz rękawa, ponieważ potrzebujesz, aby powietrze wydostawało się na zewnątrz i nie zapomnij posmarować biszkopta czekoladą, aby likier, który wlejesz do ciepłych lodów całkowicie nie wsiąknął w biszkopt. Ja zagęściłam likier mlekiem w proszku aby był gęstszy (gęstość kajmaku).
  5. Lody napełnione likierem zamknij ozdobnym szpicem z kremu i pozostaw w lodówce aby się porządnie schłodziły.
  6. Rozpuść polewę czekoladową i zamocz w niej ciepłe lody. Ja zamoczyłam je w ten sposób, że do filiżanki dałam polewę czekoladową, łapałam ciepłe lody za biszkopt, zanurzałam i wyjmowałam. Jeśli lody są dobrze schłodzone to polewa czekoladowa natychmiast stężeje.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz