NajPrzepis.pl Desery Desery bez pieczenia Ukośne ciasto z czekoladą bez pieczenia
Ukośne ciasto z czekoladą bez pieczenia
Przepis Ukośne ciasto z czekoladą bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonałe ukośne ciasto bez pieczenia o smaku czekolady. Wygląda wspaniale a smakuje jeszcze lepiej! Ja wolę mniej słodkie ciasto, ale ro został u nas w domu zjedzone na jeden raz. Jest bardzo proste i będzie je w stanie przygotować nawet osoba początkująca w "pieczeniu". Herbatniki będziesz mogła nawet układać razem ze swoimi dziećmi, tylko krem musisz zrobić sama. Więc dzieci też mogą się przy tym trochę pobawić :)

NajKasia    ·   27.9.2022

Ukośne ciasto z czekoladą bez pieczenia

Doskonałe ukośne ciasto bez pieczenia o smaku czekolady. Wygląda wspaniale a smakuje jeszcze lepiej! Ja wolę mniej słodkie ciasto, ale ro został u nas w domu zjedzone na jeden raz. Jest bardzo proste i będzie je w stanie przygotować nawet osoba początkująca w "pieczeniu". Herbatniki będziesz mogła nawet układać razem ze swoimi dziećmi, tylko krem musisz zrobić sama. Więc dzieci też mogą się przy tym trochę pobawić :)

Składniki

Będziemy potrzebować:

1 l
mleka
6 łyżek
skrobi kukurydzianej
2 łyżki
kakao
15 łyżek
cukru
250 g
masła
100 g
gorzkiej czekolady
500 g
herbatników maślanych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W garnku zagrzej mleko, dodaj cukier i rozpuść go stale mieszając. Odstaw z ognia i pozostaw aby trochę ostygnął.
  2. W drugim garnku rozpuść masło, dodaj skrobię kukurydzianą, kakao oraz posiekaną gorzką czekoladę i dobrze wymieszaj. Do tej masy stopniowo, małym strumyczkiem dolewaj ciepłe mleko i połącz stale mieszając.
  3. Daj znów na ogień i na małym ogniu stale mieszając ugotuj gęsty budyń, który odstaw i pozostaw aby trochę ostygł.
  4. Przygotuj formę (22x22cm), którą wyłóż papierem do pieczenia i oprzyj ją o ścianę lub o garnek. Dno posmaruj cienką warstwą kremu.
  5. Zacznij układać herbatniki (układaj je ukośnie, od prawej do lewej strony), które smaruj jeszcze ciepłym kremem. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, poczekaj aż krem ostygnie w pokojowej temperaturze a potem odstaw ciasto do lodówki aby stężało. Krój ostrym nożem na ładne kawałki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz