NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Twarogowe pączki bez drożdży
Twarogowe pączki bez drożdży
Przepis Twarogowe pączki bez drożdży
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.5.2023

Twarogowe pączki bez drożdży

Twarogowe pączki bez drożdży czyli nie musisz czekać aż ciasto wyrośnie. Możesz je robić przez cały rok, nie tylko w karnawale lub na tłusty czwartek. Jest to co prawda dość kaloryczne jedzenie ale jednocześnie przepis jest raczej prosty więc nie musisz spędzać dużo czasu w kuchni. Twaróg lepiej użyć w kostce, ja robiłam je też z delikatnym twarogiem z wiaderka bo nie miałam w domu innego ale wtedy nie były tak dobre. Oczywiście nadawały się do jedzenia ale następnym razem raczej pójdę do sklepu.

Składniki
500 g
twarogu w kostce
4 szt.
mniejszych jajek
4 łyżki
rumu
4 łyżki
cukru pudru
2 łyżeczki
sody spożywczej (płaskie)
500 g
mąki
szczypta
soli
dżem
cukier puder
olej do smażenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce ręcznie wymieszaj wszystkie składniki i gotowe ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę, gdzie przykryte pozostaw je na pół godzinki.
  2. Rozwałkuj je na grubość około 1 cm i wykrój mniejsze kółeczka/pączki. Ciasto czasami się trochę lepi, trzeba je dobrze posypać mąką (zależy od twarogu jak również od wielkości jajek).
  3. Jeśli ciasto naprawdę bardzo się lepi możesz dodać troszkę mąki, ale nie za dużo żeby ciasto nie był twarde jak kamień.
  4. Smaż z obu stron w głębokim oleju aż będą złociste. Powinny ładnie urosnąć. Pączków nie nadziewamy strzykawką, dżem dajemy na wierzch i jeszcze lekko posypujemy je cukrem pudrem.
  5. Najlepsze są ciepłe, jak wszystkie pączki.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz