Twarogowe ciasto z jagodami

Przepis Twarogowe ciasto z jagodami

Dodał: NajKasia, 8.4.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Sernik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie mogłam się zdecydować, czy na weekend upiec coś z twarogiem na który miałam ochotę, czy może zużyć jagody, które zajmowały mi miejsce w zamrażarce. Udało mi się jednak rozwiązać ten problem :) użyłam zarówno twaróg jak i jagody a efektem jest to doskonałe ciasto.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.4.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Sernik, Kołacze, Desery

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

100 gmąki
2 łyżkicukru
1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia
60 gzimnego masła
1 szt.małe jajko (oddzielone białko i żółtko)

Nadzienie twarogowe:

500 gtwarogu w kostce (nie w wanience)
250 gświeżego sera (może być też mascarpone lub ricotta)
130 gcukru
1 op.cukru waniliowego
1 op.budyniu waniliowego (40 g)
2 szt.jajek "L"
200-250 gmrożonych jagód

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto jest dość wysokie, dlatego lepiej je piec w formie na tort, najlepiej ze zdejmowanym dnem. Przepis jest na formę o średnicy 23 cm.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, formę na tort o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i za pomocą miksera lub robota kuchennego zmiksuj kruszonkę. Następnie dodaj jako pierwsze żółtko i kontynuuj wyrabianie ciasta. Jeśli ciasto nadal się kruszy to dodaj część białka. Powinnaś otrzymać gładkie i zwarte ciasto. 
  3. Wszystko możesz oczywiście wyrobić też ręcznie, najlepiej na początku widelcem rozgnieść masło a dopiero potem szybko wyrabiać ciasto rękoma. 
  4. Gotowe ciasto rozwałkuj, najlepiej się to robi pomiędzy dwiema foliami i włóż je do przygotowanej formy. Ciasto stanowi tylko spód, nie trzeba dookoła niego robić wyższych krawędzi.
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni.
  6. Twaróg zmiksuj razem ze świeżym serem do osiągnięcia gładkiej masy, tak aby usunąć ewentualne grudki i aby masa była delikatna. Przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić nawet blenderem :) Dodaj cukier waniliowy i budyń w proszku, dobrze wymieszaj. Na końcu wmieszaj po jednym jajku. Możesz dosłodzić do smaku. 
    Mieszankę rozetrzyj na wcześniej podpieczonym spodzie, możesz to zrobić od razu jak tylko wyjmiesz go z piekarnika a na wierzchu połóż mrożone jagody. 
  7. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i dopiecz jeszcze przez około 15-20 minut. 
  8. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie aby ostygło. Ciasta nie trzeba dawać do lodówki, wystarczy jakieś chłodniejsze pomieszczenie. Przed podaniem posyp cukrem. 

Źródło: Víkendové pečení

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj