Twarogowe ciasto z jagodami
Nie mogłam się zdecydować, czy na weekend upiec coś z twarogiem na który miałam ochotę, czy może zużyć jagody, które zajmowały mi miejsce w zamrażarce. Udało mi się jednak rozwiązać ten problem :) użyłam zarówno twaróg jak i jagody a efektem jest to doskonałe ciasto.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Kruche ciasto:
100 gmąki
2 łyżkicukru
1/2 łyżeczkiproszku do pieczenia
60 gzimnego masła
1 szt.małe jajko (oddzielone białko i żółtko)
Nadzienie twarogowe:
500 gtwarogu w kostce (nie w wanience)
250 gświeżego sera (może być też mascarpone lub ricotta)
130 gcukru
1 op.cukru waniliowego
1 op.budyniu waniliowego (40 g)
2 szt.jajek "L"
200-250 gmrożonych jagód
- Ciasto jest dość wysokie, dlatego lepiej je piec w formie na tort, najlepiej ze zdejmowanym dnem. Przepis jest na formę o średnicy 23 cm.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, formę na tort o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i za pomocą miksera lub robota kuchennego zmiksuj kruszonkę. Następnie dodaj jako pierwsze żółtko i kontynuuj wyrabianie ciasta. Jeśli ciasto nadal się kruszy to dodaj część białka. Powinnaś otrzymać gładkie i zwarte ciasto. - Wszystko możesz oczywiście wyrobić też ręcznie, najlepiej na początku widelcem rozgnieść masło a dopiero potem szybko wyrabiać ciasto rękoma.
- Gotowe ciasto rozwałkuj, najlepiej się to robi pomiędzy dwiema foliami i włóż je do przygotowanej formy. Ciasto stanowi tylko spód, nie trzeba dookoła niego robić wyższych krawędzi.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż się ładnie zarumieni.
- Twaróg zmiksuj razem ze świeżym serem do osiągnięcia gładkiej masy, tak aby usunąć ewentualne grudki i aby masa była delikatna. Przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić nawet blenderem :) Dodaj cukier waniliowy i budyń w proszku, dobrze wymieszaj. Na końcu wmieszaj po jednym jajku. Możesz dosłodzić do smaku.
Mieszankę rozetrzyj na wcześniej podpieczonym spodzie, możesz to zrobić od razu jak tylko wyjmiesz go z piekarnika a na wierzchu połóż mrożone jagody. - Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i dopiecz jeszcze przez około 15-20 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie aby ostygło. Ciasta nie trzeba dawać do lodówki, wystarczy jakieś chłodniejsze pomieszczenie. Przed podaniem posyp cukrem.
Źródło: Víkendové pečení
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tvarohový koláč s borůvkami.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Tvarohový koláč s čučoriedkami.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Quark-Käse-Torte mit Heidelbeeren an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Túrós-áfonyás torta.
KOMENTARZE DO PRZEPISU