NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Twarogowe ciasto sypane
Twarogowe ciasto sypane
Przepis Twarogowe ciasto sypane
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Gdy ciasto troszkę postoi to jest jeszcze lepsze, o tym jak smakuje na drugi dzień nawet nie mówię. Ale ciężko odłożyć nawet kilka kawałków na drugi dzień. U nas w domu to ciasto jest już właściwie niedzielną tradycją. Jest proste do przygotowania i fantastyczne pod względem smaku.

NajKasia    ·   6.2.2022

Twarogowe ciasto sypane

Gdy ciasto troszkę postoi to jest jeszcze lepsze, o tym jak smakuje na drugi dzień nawet nie mówię. Ale ciężko odłożyć nawet kilka kawałków na drugi dzień. U nas w domu to ciasto jest już właściwie niedzielną tradycją. Jest proste do przygotowania i fantastyczne pod względem smaku.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 szt.
jajek
1 kubek
cukru
1/2 kubka
oleju
2 kubki
mąki
1 kubek
mleka
1 op.
cukru waniliowego
1 małe op.
proszku do pieczenia
3 łyżki
kakao

Krem:

700 ml
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
1 kubek
cukru
500 g
delikatnego twarogu
3 łyżki
rumu
125 g
masła

Polewa:

2 op.
kwaśnej śmietany
1 op.
czekolady do gotowania
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodaj olej i mleko. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części w stosunku 1:2.
  2. Większą część wlej do wyższej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a mniejszą zabarw kakao.
  3. Z kakaowego ciasta zrób zyg-zak na jasnym cieście i włóż do piekarnika. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, posmaruj kremem a na krem daj polewę. Odstaw do lodówki aby stężało.
  4. Krem:
    W klasyczny sposób ugotuj budyń. Budyń pozostaw aby trochę ostygł, dodaj twarogi i masło w pokojowej temperaturze, dopraw do smaku rumem i zmiksuj na gładki krem.
  5. Polewa:
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw aby trochę ostygła. Do kwaśnej śmietany stopniowo dodawaj delikatnie ostygniętą czekoladę i mieszaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz