Twarogowe ciasto sypane
Gdy ciasto troszkę postoi to jest jeszcze lepsze, o tym jak smakuje na drugi dzień nawet nie mówię. Ale ciężko odłożyć nawet kilka kawałków na drugi dzień. U nas w domu to ciasto jest już właściwie niedzielną tradycją. Jest proste do przygotowania i fantastyczne pod względem smaku.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
2 szt.jajek
1 kubekcukru
1/2 kubkaoleju
2 kubkimąki
1 kubekmleka
1 op.cukru waniliowego
1 małe op.proszku do pieczenia
3 łyżkikakao
Krem:
700 mlmleka
2 op.budyniu waniliowego
1 kubekcukru
500 gdelikatnego twarogu
3 łyżkirumu
125 gmasła
Polewa:
2 op.kwaśnej śmietany
1 op.czekolady do gotowania
- Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodaj olej i mleko. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części w stosunku 1:2.
- Większą część wlej do wyższej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a mniejszą zabarw kakao.
- Z kakaowego ciasta zrób zyg-zak na jasnym cieście i włóż do piekarnika. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, posmaruj kremem a na krem daj polewę. Odstaw do lodówki aby stężało.
- Krem:
W klasyczny sposób ugotuj budyń. Budyń pozostaw aby trochę ostygł, dodaj twarogi i masło w pokojowej temperaturze, dopraw do smaku rumem i zmiksuj na gładki krem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tvarohový hrnkový koláč.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Tvarohový hrnčekový koláč.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Quark-Blechkuchen (Tassenrezept) an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Túrós bögrés szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU