Twarogowe ciasto sypane

Przepis Twarogowe ciasto sypane

Dodał: NajKasia, 6.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Sernik

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Gdy ciasto troszkę postoi to jest jeszcze lepsze, o tym jak smakuje na drugi dzień nawet nie mówię. Ale ciężko odłożyć nawet kilka kawałków na drugi dzień. U nas w domu to ciasto jest już właściwie niedzielną tradycją. Jest proste do przygotowania i fantastyczne pod względem smaku.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 6.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Sernik

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 szt.jajek
1 kubekcukru
1/2 kubkaoleju
2 kubkimąki
1 kubekmleka
1 op.cukru waniliowego
1 małe op.proszku do pieczenia
3 łyżkikakao

Krem:

700 mlmleka
2 op.budyniu waniliowego
1 kubekcukru
500 gdelikatnego twarogu
3 łyżkirumu
125 gmasła

Polewa:

2 op.kwaśnej śmietany
1 op.czekolady do gotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodaj olej i mleko. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części w stosunku 1:2.
  2. Większą część wlej do wyższej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a mniejszą zabarw kakao.
  3. Z kakaowego ciasta zrób zyg-zak na jasnym cieście i włóż do piekarnika. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, posmaruj kremem a na krem daj polewę. Odstaw do lodówki aby stężało.
  4. Krem:
    W klasyczny sposób ugotuj budyń. Budyń pozostaw aby trochę ostygł, dodaj twarogi i masło w pokojowej temperaturze, dopraw do smaku rumem i zmiksuj na gładki krem.
  5. Polewa:
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw aby trochę ostygła. Do kwaśnej śmietany stopniowo dodawaj delikatnie ostygniętą czekoladę i mieszaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj