NajPrzepis.pl Truskawkowe ciasto z galaretką
Truskawkowe ciasto z galaretką
Przepis Truskawkowe ciasto z galaretką
NajKasia    ·   10.6.2021

Truskawkowe ciasto z galaretką

Ciasta z galaretką są super, są łatwe do zrobienia i ładnie wyglądają.

Składniki

Będziemy potrzebować:

2 kubki
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 kubki
mleka
4 szt.
jajek
1 kubek
cukru
½ kubka
oleju
2 op.
budyniu waniliowego
500 g
truskawek
1 op.
twarogu
5 łyżek
cukru
2 op.
galaretki
dżem truskawkowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj składniki i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, 5 łyżkami mleka, 4 szt. jajek, cikrem i olejem. Zmiksuj do osiągnięcia gładkiego ciasta, które wylej na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę. Piecz przez około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Dwa budynie w proszku wymieszaj w odrobinie mleka i wlej do pozostałego mleka. Stale mieszając ugotuj budyń i po ostygnięciu wymieszaj z twarogiem i cukrem pudrem do osiągnięcia lekkiego kremu.
  4. Ostygnięty spód posmaruj dżemem truskawkowym, posmaruj kremem i ułóż na nim truskawki.
  5. Galaretkę ugotuj zgodnie z instrukcją - 500ml wody, 4 łyżki cukru i zawartość torebki zagotuj, stale mieszając ostódź i ostrożnie polej tym truskawki.
  6. Pozostaw w zimnym miejscu aby stężało. Przed podaniem pokrój nożem zamoczonym w zimnej wodzie i udekoruj według preferencji - po prostu bitą śmietaną, truskawkami. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz