Tradycyjny ruski MIODOWNIK
Niewiarygodnie smaczny, słodki i bardzo prosty przepis na ciasto miodowe. Nadzienie z kwaśnej śmietany i cukru.
Dodał: NajKasia, 1.5.2021
Kategorie: Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki
SKŁADNIKI
Ciasto:
3 szt.jajek
190 gmasła
3 łyżkimiodu
1 filiżankacukru
2 łyżeczkisoda oczyszczonej
mąka według potrzeb
Nadzienie:
2 filiżankicukru
3 kubeczkikwaśnej śmietany (3 x 500 g)
- W mniejszym garnuszku rozpuść masło z miodem. Gdy już masz ubitą piankę z jajek i cukru delikatnym strumieniem dolej do tego masę z masła i miodu i dodaj sodę spożywczą. Odstaw i do ciepłej masy dodaj mąkę. Mąki dodaj tyle, aby otrzymać miękkie ciasto, z którym łatwo się pracuje. Podziel na 4 części.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i papier do pieczenia. Na papier wylej ciasto, które przełóż razem z papierem na drugą stronę blaszki i upiecz w temperaturze 180 stopni aż będzie miało złocisty kolor. Trwa to krótko więc uważaj, aby ciasto nie było zbyt brązowe. Krawędzie upieczonego ciasta wyrównaj ostrym nożem a odcięte brzegi rozdrobnij - użyj ich jako dekoracji na wierzch.
- Jeśli chcesz aby ciasto było wyższe, odpowiedni zwiększ gramaturę składników.
* W Rosji używa się kwaśnej śmietany 30%. U nas znajdziesz klasyczną 12%, ale z niej również jest luksusowy miodownik więc nie masz się czego bać.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Tradiční ruský MEDOVNÍK.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Tradičný ruský medovník.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Traditioneller russischer HONIGKUCHEN an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Klasszikus mézes szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU