Tradycyjny ruski MIODOWNIK

Przepis Tradycyjny ruski MIODOWNIK

Dodał: NajKasia, 1.5.2021

Kategorie: Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Tradycyjny ruski MIODOWNIKPrzepis Tradycyjny ruski MIODOWNIK
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Niewiarygodnie smaczny, słodki i bardzo prosty przepis na ciasto miodowe. Nadzienie z kwaśnej śmietany i cukru.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Tradycyjny ruski MIODOWNIKPrzepis Tradycyjny ruski MIODOWNIK

Dodał: NajKasia, 1.5.2021

Kategorie: Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 szt.jajek
190 gmasła
3 łyżkimiodu
1 filiżankacukru
2 łyżeczkisoda oczyszczonej
mąka według potrzeb

Nadzienie:

2 filiżankicukru
3 kubeczkikwaśnej śmietany (3 x 500 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto:
    Jajka razem z cukrem w kąpieli wodnej rózgą ubij do osiągnięcia pianki.
  2. W mniejszym garnuszku rozpuść masło z miodem. Gdy już masz ubitą piankę z jajek i cukru delikatnym strumieniem dolej do tego masę z masła i miodu i dodaj sodę spożywczą. Odstaw i do ciepłej masy dodaj mąkę. Mąki dodaj tyle, aby otrzymać miękkie ciasto, z którym łatwo się pracuje. Podziel na 4 części.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i papier do pieczenia. Na papier wylej ciasto, które przełóż razem z papierem na drugą stronę blaszki i upiecz w temperaturze 180 stopni aż będzie miało złocisty kolor. Trwa to krótko więc uważaj, aby ciasto nie było zbyt brązowe. Krawędzie upieczonego ciasta wyrównaj ostrym nożem a odcięte brzegi rozdrobnij - użyj ich jako dekoracji na wierzch.
  4. Jeśli chcesz aby ciasto było wyższe, odpowiedni zwiększ gramaturę składników.
  5. Kwaśną śmietanę i cukier wymieszaj aż osiągniesz jednolitą masę, którą ułóż warstwami pomiędzy poszczególne płaty ciasta.
  6. Ułożony warstwami miodownik odłóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Wtedy świetnie zmięknie i jest doskonały.

* W Rosji używa się kwaśnej śmietany 30%. U nas znajdziesz klasyczną 12%, ale z niej również jest luksusowy miodownik więc nie masz się czego bać.

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj