Tort wielkanocny - marchewkowy spód i krem z twarogu i mascarpone

Przepis Tort wielkanocny - marchewkowy spód i krem z twarogu i mascarpone
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Z Wielkanocą kojarzą mi się marchewkowe przepisy. Z marchwi można zrobić wiele różnych deserów, roladę, muffinki, ciasta i typowy tort marchewkowy. Ja zrobiłam go kiedyś z wielkanocnymi ozdobami i muszę przyznać, że wyszedł świetnie. Polecam spróbować.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Spód

4 szt.jajek
120 gcukru trzcinowego
50 gmasła
150 gmąki orkiszowej
100 gmileonych orzechów włoskich
1 małe op.proszku do pieczenia
1/2 łyżeczkisuszonej skórki z cytryny
1/2 łyżeczkisuszonej skórki pomarańczowej
2 łyżeczkimielonego cynamonu
250 gmarchwi startej na tarce na małych oczkach
200 mlmleka
szczyptasoli

Krem

500 gdelikatnego twarogu
250 gmascarpone
200 gcream cheese/ serek do smarowania
50 gbiałej czekolady
50 gcukru pudru (ewentualnie więcej)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem. Zmiksuj z masłem w pokojowej temperaturze. Następnie dodaj mleko i startą marchew i wymieszaj.
  3. W misce wymieszaj suche składniki, które dodaj do mieszanki z żółtkami. Na koniec wymieszaj to z pianą z białek.
  4. Ciasto wylej do fory wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Upieczony spód pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięty spód przekrój na trzy części.
  5. Mascarpone i cream cheese krótko miksuj, dodaj twaróg i znów miksuj. Następnie wymieszaj z cukrem i rozpuszczoną białą czekoladę, Czekoladę dodawaj stopniowo i nie może ona być zbyt gorąca.
  6. Gotowym kremem przełóż spody. To znaczy weź spód, nałóż na niego warstwę kremu i powtórz to samo z następnymi spodami. Boki tylko wygładziłam i pozostawiłam „pół-nagie“. Tort pozostaw aby się schłodził a na koniec tylko ozdób według własnych wyobrażeń..
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj