Tort paryski z bitą śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Urodzin, imienin, Nowego Roku, Bożego Narodzenia, Wielkanocy ani innych uroczystości nasza rodzina już nie potrafi sobie wyobrazić bez tortu z bita śmietaną. Kto nie lubi bitej śmietany ten nie wie co dobre :)
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
Ciasto kakaowe:
5 szt.jajek
150 gcukru
5 łyżekwody
200 gmąki
1/2 małe op.proszku do pieczenia
2 łyżkikakao
Paryska bita śmietana:
600 mlśmietany kremówki
140 gcukru
70 gkakao
Do ozdoby:
polewa czekoladowa
- Śmietanę i cukier ugotuj, gdy zacznie wrzeć dosyp kakao, zamieszaj rózgą i poczekaj aż się dobrze zagotuje. Ostygniętą masę śmietanową daj do lodówki. Ubijaj dopiero następnego dnia, gdy dobrze jest dobrze schłodzona, dlatego najlepiej krem przygotować wieczorem i ubijać go dopiero rano.
- Ubitą śmietaną posmaruj ostygnięte ciasto. ładnie rozsmaruj i polej gorzką czekoladą (nie gorącą, aby śmietana się nie rozlała), pozostaw do zastygnięcia i krój nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Możesz ozdobić małymi elementami z bitej śmietany wykonanymi za pomocą rękawa cukierniczego, ale nie jest to konieczne.
- Ciastka: Oddziel żółtka od białek i ubij białka z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany. Żółtka wymieszaj z wodą i dodaj do nich przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszaj drewnianą łyżką i włóż do okrągłej tortownicy, ładnie wygładź. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Šlehačkový pařížsky dort - FOTOPOSTUP.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Šľahačková parížska torta - fotopostup.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Ein gesunder Snack: Banane-Kokos-Cookies OHNE ZUCKER und OHNE EIER an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Tejszínhabos párizsi torta FOTÓKKAL, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
KOMENTARZE DO PRZEPISU