Tort paryski z bitą śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Tort paryski z bitą śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Dodał: NajKasia, 14.3.2021

Kategorie: Torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Urodzin, imienin, Nowego Roku, Bożego Narodzenia, Wielkanocy ani innych uroczystości nasza rodzina już nie potrafi sobie wyobrazić bez tortu z bita śmietaną. Kto nie lubi bitej śmietany ten nie wie co dobre :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.3.2021

Kategorie: Torty

SKŁADNIKI

Ciasto kakaowe:

5 szt.jajek
150 gcukru
5 łyżekwody
200 gmąki
1/2 małe op.proszku do pieczenia
2 łyżkikakao

Paryska bita śmietana:

600 mlśmietany kremówki
140 gcukru
70 gkakao

Do ozdoby:

polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Śmietanę i cukier ugotuj, gdy zacznie wrzeć dosyp kakao, zamieszaj rózgą i poczekaj aż się dobrze zagotuje. Ostygniętą masę śmietanową daj do lodówki. Ubijaj dopiero następnego dnia, gdy dobrze jest dobrze schłodzona, dlatego najlepiej krem przygotować wieczorem i ubijać go dopiero rano.
  2. Ubitą śmietaną posmaruj ostygnięte ciasto. ładnie rozsmaruj i polej gorzką czekoladą (nie gorącą, aby śmietana się nie rozlała), pozostaw do zastygnięcia i krój nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Możesz ozdobić małymi elementami z bitej śmietany wykonanymi za pomocą rękawa cukierniczego, ale nie jest to konieczne.
  3. Ciastka: Oddziel żółtka od białek i ubij białka z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany. Żółtka wymieszaj z wodą i dodaj do nich przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszaj drewnianą łyżką i włóż do okrągłej tortownicy, ładnie wygładź. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wygląda bajecznie.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj