NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort marchewkowy Tort marchewkowy z domowym marcepanem
Tort marchewkowy z domowym marcepanem
Przepis Tort marchewkowy z domowym marcepanem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonały, a także dobrze wygląda. Marchewki uformowałam z marcepanu domowej roboty i farbowałam barwnikami jadalnymi. Marchew w cieście nawet nie jest wyczuwalna.

NajKasia    ·   22.12.2020

Tort marchewkowy z domowym marcepanem

Doskonały, a także dobrze wygląda. Marchewki uformowałam z marcepanu domowej roboty i farbowałam barwnikami jadalnymi. Marchew w cieście nawet nie jest wyczuwalna.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajka
1 i ćwierć szklanki
olej (może być oliwa)
2 szklanki
brązowy cukier
2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy (lub syrop klonowy)
2 szklanki
mąka pszenna
2 płaskie łyżeczki
soda oczyszczona
2 płaskie łyżeczki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
sól
2 łyżeczki
cynamon
3 szklanki
starta marchew na dużych oczkach (8-10 sztuk)
1 szklanka
orzechy włoskie

Polewa:

500 g tłusty ser (Philadelphia, Delfiko, Piątnica, Mój Ulubiony)
2 szklanki
cukier puder
1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy (lub syrop klonowy)
sok z 1 cytryny
2 łyżki
masło (aby polewa nie popękała)

Marcepan:

100 g
mleko w proszku
100 g
cukier puder
1 łyżeczka
miód
trochę
woda
1 szt.
białko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ubij jajka, cukier, ekstrakt. Dodaj suche składniki, olej. Na koniec marchew i orzechy.
  2. Wlej masę do tortownicy ciasta (nie używam zwykłych blaszek, ale i tak można). Piecz przez około 1 godzinę w 175 stopniach.
  3. Pozostaw tort do ostygnięcia, przekrój w poprzek, nałóż 1/3 polewy, dociśnij i rozprowadź resztę na całym torcie. Najlepszy jest na drugi dzień.
  4. !Polewa:
    500 g tłustego sera (Philadelphia, Delfiko, Piątnica, Mój Ulubiony), 2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub syropu klonowego), sok z 1 cytryny, 2 łyżki masła (aby polewa nie popękała).
  5. Marcepan:
    Wyrabiaj rękami, najlepiej do momentu, aż ciasto będzie dostatecznie gładkie. Zabarw żelami, np. firmy Wilton.

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz