Tort makowo-owocowy, któremu się nie oprzesz

Przepis Tort makowo-owocowy, któremu się nie oprzesz

Dodał: NajKasia, 14.11.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Słodkie torty, Torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Owocowy tort z kremem waniliowym i polewą czekoladową, któremu się nie oprzesz. Do kremu dodaje się też białą czekoladę, która doskonale wpływa na jego smak. Ten przepis jest trochę czasochłonny ale z pewnością warto go wypróbować. Zupełnie nie musisz mieć obaw że nie uda Ci się go upiec. Ze szczegółowym przepisem wideo pokazującym jak go zrobić, poradzi sobie z tym nawet osoba zupełnie początkująca w pieczeniu. Spróbuj.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.11.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Słodkie torty, Torty

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto 2x:

3 szt.białek
3 łyżkicukru
3 łyżkimaku
1 łyżkamąki
1/2małeggo op.proszku do pieczenia

Warstwa owocowa:

450 gowoców leśnych
3 łyżkicukru
1 łyżkawody
1 op.budyniu waniliowego
100 mlwody

Krem:

6 szt.żółtek
8 łyżekcukru kryształ
30 gskrobi ziemniaczanej
1 op.budyniu waniliowego
500 mlmleka
100 gbiałej czekolady
100 gmasła
200 mlśmietany kremówki

Polewa:

150 gczekolady
150 gśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak. Wymieszaj i daj ciasto do okrągłej formy do pieczenia (dno wyłóż papierem do pieczenia) i upiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia. W ten sposób przygotuj dwa ciasta.
  2. W garnku zagotuj owoce leśne z łyżką wody. Dodaj cukier. Gdy owoce zaczną wrzeć zmiksuj je blenderem. Dodaj budyń, który rozmieszaj w wodzie i ugotuj gęstą owocową masę, którą jeszcze jak jest gorąca posmaruj upieczone ciasta. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj 200 ml mleka, skrobię i budyń waniliowy. Wymieszaj. W garnku zagotuj 300 ml mleka, dodaj masę z żółtek i gotuj aż zgęstnieje. Do gorącego dodaj czekoladę i masło. Miksuj aż się rozpuszczą. Potem odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu do kremu dodaj ubitą śmietanę. 
  4. Przygotuj formę, w której piekłaś ciasto. Na dno ułóż jedno ciasto z warstwą owocową, nałóż połowę kremu a na to daj drugie ciasto z warstwą owocową. Na drugie ciasto daj resztę kremu i ładnie wygładź. Na wierzch daj polewę - do czekolady daj gorącą śmietanę kremówkę i rozpuść ją mieszając. Odstaw do lodówki aby stężało. Krój ostrym nożem i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj