Tort kawowy z ciastem orzechowym

Przepis Tort kawowy z ciastem orzechowym

Dodał: NajKasia, 14.3.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ten tort jest perfekcyjny. Najlepszy krem jaki kiedykolwiek jadłam. Idealnie pasuje do kawy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.3.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 szt.jajek
3 łyżkicukru
2 szt.białek
1 łyżkicukru
3 łyżkimąki
1 łyżkakakao
1 małe op.proszku do pieczenia
6 łyżemielonych orzechów włoskich
2 łyżkimleka
5 łyżekrumu

Krem:

700 mlmleka
2 op.budyniu waniliowego
120 gcukru
2 szt.żółtek
3 łyżeczkikawy rozpuszczalnej
150 gmasła

Wierzch:

200 ggorzkiej czekolady
400 mlśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 3 żółtka ubij mikserem z 3 łyżkami cukru do osiągnięcia pianki. Do drugiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj orzechy a na koniec tę sypką mieszankę dodaj do ubitej pianki z żółtek.
  2. Wszystkie białka (5 szt.) ubij do osiągnięcia sztywnej piany razem z łyżką cukru i powoli wymieszaj tę pianę z masą.
  3. Ciasto ułóż w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  4. Upieczone ciasto wyjmij z formy, zetnij z niego skórkę i polej 2 łyżkami 2 łyżkami mleka i 5 łyżeczkami rumu. Pozostaw do ostygnięcia.
  5. 500 ml mleka razem z cukrem ugotuj na małym ogniu. W reszcie mleka wymieszaj budyń waniliowy, żółtka, kawę i całą tę masę wlej do gorącego mleka. Ugotuj gęsty budyń, który zakryj folią aluminiową i pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij mikserem do osiągnięcia pianki i stopniowo po kilka łyżek dodawaj ostygnięty budyń. Ubij do osiągnięcia gładkiego kremu, który ułóż następnie na ostygniętym cieście i ładnie wygładź. Odłóż do lodówki aby stężał. 
  6. Gdy krem jest już wystarczająco ostygnięty możesz polać ciasto po wierzchu polewą czekoladową (tort trzymaj stale w okrągłej tortownicy aby zachował ładny kształt). Śmietanę podgrzej (uważaj, aby nie zaczęła wrzeć), odstaw i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszając rozpuść czekoladę i pozostaw aby lekko ostygła. Lekko ostygniętą czekoladą polej wierzch tortu i odłóż do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj