Tort czekoladowy z wiśniami

Przepis Tort czekoladowy z wiśniami

Dodał: NajKasia, 17.12.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Tort czekoladowy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Tort czekoladowy z wiśniami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tak właściwie jest to tort paryski wzbogacony o wiśnie. Ich lekko kwaskowaty smak sprawia że "pyszny" i pełny smak czekolady będzie lżejszy i delikatniejszy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Tort czekoladowy z wiśniami

Dodał: NajKasia, 17.12.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Tort czekoladowy

SKŁADNIKI

Krem czekoladowy:

500 mlśmietany kremówki
100 gnugatowej czekolady np. Ritter Sport
100 ggorzkiej czekolady 55-60%

Marynowane wiśnie:

350 gmrożonych wiśni bez pestek
50 gcukru
1 łyżeczkaskrobi kukurydzianej
likier wiśniowy,griotka .... (nie musi być)

Spód kakaowo-migdałowy (średnica 20 cm):

4 szt.jajek, oddzielnie białka i żółtka
120 gcukru
1 łyżkacukru waniliowego
40 gmąki migdałowej (mielonych migdałów bez skórki lub ze skórką)
25 gkakao
70 gmąki
20 goleju roślinnego lub rozpuszczonego masła

Polewa czekoladowa:

180 ggorzkiej czekolady 50-60%
150 gśmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Śmietanę daj do garnka i zagrzej na małym ogniu. Dodaj czekoladę nugatową i stale mieszając rozpuść. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około minutę, zdejmij z ognia i wymieszaj z gorzką czekoladą. Jej już nie gotuj. Mieszaj dopóki się nie rozpuści i blenderem zmiksuj na gładką emulsję. Pozostaw do ostygnięcia, następnie zakryj i daj na noc do lodówki.
  2. Wiśnie daj do garnka, dodaj cukier i mniej więcej łyżkę wody i poczekaj żeby się przez chwilę gotowało. Skrobię rozmieszaj w odrobinie wody i wlej do wiśni. Gotuj przez chwilę, sok powinien lekko zgęstnieć. Odstaw, pozostaw do ostygnięcia, następnie dodaj likier do smaku. Daj do lodówki. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni, dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
     
  4. W misce wymieszaj mąkę z kakao. Odstaw na bok. Białka zmiksuj z cukrem na sztywną pianę. Najpierw na niższych obrotach ubijaj same białka, aż powstanie biała piana, następnie dosyp cukru i zwiększ obroty na maksimum. W innej misce zmiksuj żółtka z cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Obie masy delikatnie połącz. Najpierw wymieszaj mielone migdały, następnie przesianą mąkę z kakao w dwóch lub trzech porcjach. Na koniec delikatnie wymieszaj z olejem. 
     
  5. Ciasto daj do tortownicy i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni, formę możesz obrócić i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż spód będzie upieczony. Najlepiej jest to sprawdzać za pomocą wykałaczki.
  6. Spód pozostaw na chwilę do ostygnięcia w formie, potem ostrym nożem obetnij boki tortu aby spód oddzielić od tortownicy i przełóż na kratkę. Jeśli nie będziesz go od razu smarować kremem to po zupełnym ostygnięciu zawiń spód w folię i odstaw w chłodne miejsce.
  7. Śmietanę zagrzej, wsyp czekoladę i wymieszaj aby otrzymać gładką emulsję. Od czasu do czasu mieszając pozostaw polewę aby ostygła i delikatnie zgęstniała. Tort przełóż na kratkę i równomiernie cały polej. Kratkę dobrze jest położyć na większej tacy, na którą spłynie nadmiar polewy. W ten sposób możesz ją użyć ponownie. Tort przełóż na podkładkę lub paterę i odstaw w chłodne miejsce. Poprzez to, że polewy jest trochę więcej to ładnie rozpływa się na cały tort oraz spływa na boki i nie ma potrzeby jej poprawiać nożem. Ewentualnie możesz sobie pomóc poprzez nachylanie tortu na boki tak aby polewa lepiej spłynęła na wszystkie strony.
  8. Składanie tortu:
    Spód przetnij dwa razy poziomo. W ten sposób otrzymasz trzy płaty. Przygotuj wiśnie. 
    Krem czekoladowy zmiksuj na niższych obrotach na sztywny krem. Polecam miksować go bardzo ostrożnie bo łatwo go zmiksować za bardzo. Używaj do tego miksera ręcznego a nie robota kuchennego, aby mieć krem bardziej pod kontrolą. 
    Pierwszy płat połóż na tacy i polej sokiem z wiśni. Nie musisz oszczędzać. Nałóż jedną trzecią kremu a na nim rozłóż połowę wiśni. Przykryj drugim płatem i powtórz całą procedurę. Przykryj trzecim płatem i cały tort posmaruj pozostałą jedną trzecia kremu. Daj do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Mój blog: Víkendové pečení

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj