Tort czekoladowy bez mąki

Dodał: NajKasia, 22.12.2020
Kategorie: Torty, Słodkie torty, Zdrowe desery, Desery, Brownies, Najlepsze desery, Tort czekoladowy
Prześlij zdjęcie i pochwal się
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i jednocześnie lubisz zdrowo się odżywiać, przygotuj się na słodką pokusę bez użycia mąki. W tym przypadku wystarczy 5 składników, aby przygotować wspaniały tort, w którym zamiast mąki użyjesz migdałów. Dzięki nim ciasto dobrze się “zlepi” i utrzyma swoją formę. Tort udekorowałam dość prosto - na cały tort położyłam koronkową serwetkę i obsypałam cukrem pudrem (przez sito), po czym ostrożnie ściągnęłam serwetkę. Efekt jest świetny.
Dodał: NajKasia, 22.12.2020
Kategorie: Torty, Słodkie torty, Zdrowe desery, Desery, Brownies, Najlepsze desery, Tort czekoladowy
SKŁADNIKI
- Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozpuść czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Wyłącz płomień, ale nie wyjmuj miski z kąpieli wodnej.
- W drugiej misce ubij jajka z cukrem pudrem na gęstą pianę, dodaj do drobno zmielonych migdałów bez skórki i wymieszaj. Ciągle ubijając, dodawaj porcjami masę czekoladową i ubijaj do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę wlej do formy i piecz 5 minut w temperaturze 180 stopni, następnie obniż temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 20-25 minut.
- Nie piecz zbyt długo, aby tort nie wysechł. W środku powinien pozostać wilgotny, niczym brownie, jeśli znasz konsystencję brownie.
- W formie pozostaw do całkowitego ostygnięcia i dopiero przed podaniem posyp cukrem pudrem przez serwetkę.
Můj blog: Adkas-tastyfood