Tort czekoladowy bez mąki

Przepis Tort czekoladowy bez mąki

Dodał: NajKasia, 22.12.2020

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Tort czekoladowy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i jednocześnie lubisz zdrowo się odżywiać, przygotuj się na słodką pokusę bez użycia mąki. W tym przypadku wystarczy 5 składników, aby przygotować wspaniały tort, w którym zamiast mąki użyjesz migdałów. Dzięki nim ciasto dobrze się “zlepi” i utrzyma swoją formę. Tort udekorowałam dość prosto - na cały tort położyłam koronkową serwetkę i obsypałam cukrem pudrem (przez sito), po czym ostrożnie ściągnęłam serwetkę. Efekt jest świetny.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 22.12.2020

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Tort czekoladowy

SKŁADNIKI

200 gczekolada dobrej jakości
150 gmasło
200 gmielone migdały
100 gbrązowy cukier
5 szt.jajka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Rozpuść czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej. Wyłącz płomień, ale nie wyjmuj miski z kąpieli wodnej.
  3. W drugiej misce ubij jajka z cukrem pudrem na gęstą pianę, dodaj do drobno zmielonych migdałów bez skórki i wymieszaj. Ciągle ubijając, dodawaj porcjami masę czekoladową i ubijaj do połączenia składników.
  4. Tak przygotowaną masę wlej do formy i piecz 5 minut w temperaturze 180 stopni, następnie obniż temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 20-25 minut.
  5. Nie piecz zbyt długo, aby tort nie wysechł. W środku powinien pozostać wilgotny, niczym brownie, jeśli znasz konsystencję brownie.
  6. W formie pozostaw do całkowitego ostygnięcia i dopiero przed podaniem posyp cukrem pudrem przez serwetkę.

Můj blog: Adkas-tastyfood

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj