NajPrzepis.pl Tartaletki z bitą śmietaną
Tartaletki z bitą śmietaną
Przepis Tartaletki z bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Zrobiłam dzisiaj w domu małą ankietę, co by kto chciał zjeść słodkiego. Wygrały te ciastka, które bardzo chętnie piekę. Tartaletki na pewno znasz z moich innych przepisów, jest to moje ulubione ciastko, nawet bez polewy lub bitej śmietany. Chętnie jem je do kawy, tak po prostu podobnie jak herbatniki, ale dla innych ozdabiam je jeszcze bitą śmietaną, czasami zwykłą białą, czasami paryską, ciemną lub z białą czekoladą. Oczywiście domowej roboty, tej gotowej kupnej nie używam.

NajKasia    ·   21.5.2021

Tartaletki z bitą śmietaną

Zrobiłam dzisiaj w domu małą ankietę, co by kto chciał zjeść słodkiego. Wygrały te ciastka, które bardzo chętnie piekę. Tartaletki na pewno znasz z moich innych przepisów, jest to moje ulubione ciastko, nawet bez polewy lub bitej śmietany. Chętnie jem je do kawy, tak po prostu podobnie jak herbatniki, ale dla innych ozdabiam je jeszcze bitą śmietaną, czasami zwykłą białą, czasami paryską, ciemną lub z białą czekoladą. Oczywiście domowej roboty, tej gotowej kupnej nie używam.

Składniki
4 szt.
żółtek
150 g
cukru pudru
1 łyżeczka
cukru waniliowego
kilka kropel
soku z cytryny
olej do posmarowania foremek

Bita śmietana:

250 ml
śmietany kremówki
2 batoniki
np. bajeczny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw porządnie wysmaruj foremki olejem, musi to być zrobione naprawdę porządnie! (ja pryskałam je olejem w spray-u).
  2. Następnie ubij wszystkie składniki na gęstą białą pianę, muszą one zwiększyć objętość.
  3. Za pomocą rękawa cukierniczego strzykaj ciasto do foremek tylko do połowy. Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni włóż blaszkę z foremkami i piecz dopóki ciasto nie wyrośnie do wysokości foremek, następnie zmniejsz temperaturę do 90 i piecz dopóki brzegi nie są ciemniejsze. Wyjmij jedną na próbę. Powinno dać się ją ładnie wyjąć z foremki tylko paznokciem.
  4. Paryska bita śmietana: Dzień wcześniej zagotuj 250 ml bitej śmietany z dwoma batonikami bajeczny.
  5. Po ostygnięciu włóż do lodówki a następnego dnia rano ubij na sztywną pianę.
  6. Białą śmietanę kremówkę ubij ze śmietanfixem na sztywno.

Mój blog z Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz