NajPrzepis.pl Desery Desery bez pieczenia Szybki deser bez pieczenia gotowy w 15 minut
Szybki deser bez pieczenia gotowy w 15 minut
Przepis Szybki deser bez pieczenia gotowy w 15 minut
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Orzeźwiający, słodki, smaczny i mało wymagający pod względem przygotowania deser bez pieczenia z herbatników. Na dno dałam podwójną warstwę herbatników, aby ciasto jako całość było bardziej stabilne. Jest naprawdę szybkie i można je przygotować nawet w 10 minut, jeśli jesteś dobra w gotowaniu. Ja zrobiłam to ciasto wieczorem, stało w lodówce całą noc i pięknie stężało. Jeśli nie masz czasu to zainspiruj się tym przepisem.

NajKasia    ·   29.9.2022

Szybki deser bez pieczenia gotowy w 15 minut

Orzeźwiający, słodki, smaczny i mało wymagający pod względem przygotowania deser bez pieczenia z herbatników. Na dno dałam podwójną warstwę herbatników, aby ciasto jako całość było bardziej stabilne. Jest naprawdę szybkie i można je przygotować nawet w 10 minut, jeśli jesteś dobra w gotowaniu. Ja zrobiłam to ciasto wieczorem, stało w lodówce całą noc i pięknie stężało. Jeśli nie masz czasu to zainspiruj się tym przepisem.

Składniki

Spód:

300 g
herbatników
200 ml
mleka

Krem:

1,5 l
mleka
10 łyżek
cukru
2 op.
cukru waniliowego
5 op.
budyniu waniliowego

Ponadto będziemy potrzebować:

400 ml
mleka
5 op.
bitej śmietany (w proszku)
5 łyżek
cukru pudru
1 op.
żelatyny w proszku
100 g
herbatniki do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj formę o wymiarach 25 x 35 cm. Herbatniki zamocz w mleku i ułóż dwie warstwy na dnie formy.
  2. Mleko zagotuj na ogniu, dodaj cukier, cukier waniliowy i budynie w proszku. Dokładnie utrzyj, aby nie było żadnych grudek i ugotuj gęsty budyń (będzie gęsty, możesz nawet użyć miksera zamiast drewnianej łyżki), stopniowo dodawaj również bitą śmietanę wymieszaną w mleku z cukrem a do wymieszanej masy dodaj również żelatynę w proszku.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i jeszcze gorący budyń nałóż na herbatniki.
  4. Ładnie wygładź, pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze a wierzch posyp pokruszonymi herbatnikami. Możesz jeszcze polać czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz