NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Szybka rolada jabłkowa
Szybka rolada jabłkowa
Przepis Szybka rolada jabłkowa
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Mało wymagająca zarówno pod względem składników jak i przygotowania rolada, która jest gotowa w kilka minut. Jesienią można wykorzystać jabłka z ogrodu i mieć pyszny deser do kawy.

NajKasia    ·   3.5.2021

Szybka rolada jabłkowa

Mało wymagająca zarówno pod względem składników jak i przygotowania rolada, która jest gotowa w kilka minut. Jesienią można wykorzystać jabłka z ogrodu i mieć pyszny deser do kawy.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
180 g
cukru
8 łyżek
mąki

Nadzienie:

5-6 szt.
jabłek
1 szt.
cukru cynamonowego
2 szt.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem cynamonowym i z cukrem waniliowym. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej starte jabłka.
  2. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia gęstej, jasnej masy, którą później wymieszaj z mąką. Ciasto wylej na jabłka, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 °C przez 15-20 minut.
  3. Na jeszcze ciepłym cieście połóż wilgotną ściereczkę, przykryj drugą blaszką i obróć. Usuń papier i ostrożnie zwiń za pomocą ściereczki, posyp cukrem i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Możesz również posmarować dżemem albo posypać kakao ... ale my najbardziej lubimy roladę w takiej zwykłej wersji .. :-)

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie od świetnej kucharki - Zlatulik

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz