Szybka rolada jabłkowa

Przepis Szybka rolada jabłkowa

Dodał: NajKasia, 3.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mało wymagająca zarówno pod względem składników jak i przygotowania rolada, która jest gotowa w kilka minut. Jesienią można wykorzystać jabłka z ogrodu i mieć pyszny deser do kawy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
180 gcukru
8 łyżekmąki

Nadzienie:

5-6 szt.jabłek
1 szt.cukru cynamonowego
2 szt.cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem cynamonowym i z cukrem waniliowym. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej starte jabłka.
  2. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia gęstej, jasnej masy, którą później wymieszaj z mąką. Ciasto wylej na jabłka, wygładź i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 °C przez 15-20 minut.
  3. Na jeszcze ciepłym cieście połóż wilgotną ściereczkę, przykryj drugą blaszką i obróć. Usuń papier i ostrożnie zwiń za pomocą ściereczki, posyp cukrem i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Możesz również posmarować dżemem albo posypać kakao ... ale my najbardziej lubimy roladę w takiej zwykłej wersji .. :-)

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie od świetnej kucharki - Zlatulik

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj