NajPrzepis.pl Desery Kołacze Szybka orzechowa przygoda z jednego jajka
Szybka orzechowa przygoda z jednego jajka
Przepis Szybka orzechowa przygoda z jednego jajka

Proste, szybkie a przede wszystkim tanie!!! Deser, który warto spróbować zrobić. Kocham sypane ciasta, nie potrzebuję żadnej wagi, żeby je zrobić a przygotowanie jest bardzo proste. Zalicza się do nich również to świetne ciasto, które jest mało wymagające pod względem finansowym, oczywiście przy założeniu, że orzeszki masz domowe. Użyłam małego kubeczka, o pojemności tylko 150 ml ponieważ piekłam tylko małą blaszkę, ale jeśli chcesz upiec klasyczną dużą blachę, to podwój ilość składników.

NajKasia    ·   20.2.2022

Szybka orzechowa przygoda z jednego jajka

Proste, szybkie a przede wszystkim tanie!!! Deser, który warto spróbować zrobić. Kocham sypane ciasta, nie potrzebuję żadnej wagi, żeby je zrobić a przygotowanie jest bardzo proste. Zalicza się do nich również to świetne ciasto, które jest mało wymagające pod względem finansowym, oczywiście przy założeniu, że orzeszki masz domowe. Użyłam małego kubeczka, o pojemności tylko 150 ml ponieważ piekłam tylko małą blaszkę, ale jeśli chcesz upiec klasyczną dużą blachę, to podwój ilość składników.

Składniki

Ciasto (1 kubek = 150 ml):

1 szt.
jajko
1 kubek
cukru
1 kubek
oleju
1 kubek
mleka
1 kubek
mąki
1 kubek
mielonych orzechów włoskich
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Krem:

300 ml
mleka
1 op.
budyniu waniliowego
4 łyżki
cukru
125 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajko zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj olej na zmianę z mlekiem a na koniec mąkę wymieszaną z orzeszkami i proszkiem do pieczenia.
  2. Przygotowane ciasto nałóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
  3. Upieczone ciasto wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Mleko zagrzej, dodaj cukier i budyń w proszku i ugotuj klasyczny budyń. Odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i dodaj ostygnięty budyń i zmiksuj na puszysty krem, który nałóż na ostygnięte ciasto. Ładnie wygładź i ozdób według własnej fantazji.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz