NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Sypane ciasto jabłkowo-kremowe z kratką
Sypane ciasto jabłkowo-kremowe z kratką
Przepis Sypane ciasto jabłkowo-kremowe z kratką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Przygotowania to wbrew pozorom tylko kilka minut a efekt jest fantastyczny. Ciasta z jabłkami jednoznacznie zaliczają się do moich ulubionych. Przede wszystkim ze względu na smak i mało wymagające przygotowania.

NajKasia    ·   19.4.2022

Sypane ciasto jabłkowo-kremowe z kratką

Przygotowania to wbrew pozorom tylko kilka minut a efekt jest fantastyczny. Ciasta z jabłkami jednoznacznie zaliczają się do moich ulubionych. Przede wszystkim ze względu na smak i mało wymagające przygotowania.

15 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 szt.
jajek
1/2 kubka (1 kubek = 200 ml)
cukru
1 kubek
mleka
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 kubki
mąki
według potrzeb
jabłka

Krem:

1 szt.
jajko
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
1 kubek
mleka
2 łyżki
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
15 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Najpierw przygotuj krem. W mleku wymieszaj jajko i łyżkę skrobi i 2 łyżki cukru. Ugotuj gęsty budyń, który odstaw do ostygnięcia.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mleko a na koniec również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Przygotuj formę, którą wysmaruj masłem i ułóż pokrojone jabłka, które zalej przygotowanym ciastem.
  4. Za pomocą rękawa cukierniczego zrób z kremu kratkę i włóż ciasto do piekarnika. Piecz przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz