Świąteczne delikatne owale przekładane dżemem

Przepis Świąteczne delikatne owale przekładane dżemem
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Te bożonarodzeniowe ciasteczka są o wiele bardziej delikatne niż klasyczne kruche ciastka. Do mąki dodaje się również skrobię kukurydzianą, która nadaje ciastu idealną delikatność, i budyń w proszku, który również zmiękcza ciasto.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

200 gskrobi kukurydzianej
1 opakowaniebudyniu waniliowego
200 gmąki tortowej
200 gmargaryny
150 gcukru pudru
1 opakowanieproszku do pieczenia
1 szt.żółtko
3 łyżkikwaśnej śmietany
1 szt.cytryny
do przyłożeniadżem
do ozdobymielone orzechy włoskie
do ozdobyczekolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników uformuj kulkę ciasta (z cytryny wykorzystaj tylko odrobinę startej skórki), zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 dzień..
  2. Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij foremką owale, które ułóż na wyłożonej papierem blaszce i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Trwa to około 6 minut. Pilnuj by nie piec za długo, bo ciastka będą wtedy zbyt wysuszone.
  3. Przyłóż ciastka dżemem i udekoruj czekoladą i orzechami.
  4. Orzeszki na ciastka przylepiaj w ten sposób, że smarujesz powierzchnię dżemem lub sokiem z kompotu i obtaczasz w orzeszkach.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj