Świąteczne ciasteczka, które nie mają konkurencji - Orzechowe kostki na kruchym cieście

Przepis Świąteczne ciasteczka, które nie mają konkurencji - Orzechowe kostki na kruchym cieście
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Postanowiłam wypróbować jeden przepis na Boże Narodzenie, póki zostało jeszcze trochę czasu. Wybrałam orzechowe kostki na kruchym cieście. Jako laik na dłużej zatrzymałam się przy drugiej warstwie, zastanawiając się, jak ją zrobić. Ubiłam masło z cukrem, dodałam mielone orzechy, rum i skórkę cytrynową, a na koniec domieszałam pianę z białek. Kostki kroiłam mniej więcej na 4x4cm. Wyszyły cudowne w smaku. Domownicy stwierdzili, że będzie to „hit” tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Nadziewane rogaliki po raz pierwszy mają taką konkurencję (zawsze zajmowały u nas pierwsze miejsce) :-D

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Kruche ciasto:

150 gmąka ze średniego przemiału
150 gmąka tortowa
100 gcukier puder
200 gmasło
1 szt.jajka

Ciasto orzechowe:

250 gmasło
250 gcukier puder
150 gmielone orzechy
150 gmąka ze średniego przemiału
50 mlrum
1 szt.cytryna - skórka
7 szt.białka jaj

Polewa:

7 szt.żółtka jaj
300 gcukier puder
50 mlrum

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj klasyczne kruche ciasto - przesiej przez sito mąkę ze średniego przemiału i mąkę tortową, dodaj pokrojone w kostkę masło i cukier. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny. Podczas gdy kruche ciasto dojrzewa, możesz przygotować warstwę orzechową.
  2. Ubij masło z cukrem, dodaj zmielone orzechy, rum i skórkę cytryny, a na koniec domieszaj pianę z białek.
  3. Kruche ciasto rozwałkuj do rozmiarów blachy do pieczenia, nałóż na nie ciasto orzechowe, równomiernie wygładź i włóż do piekarnika. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 40 minut.
  4. Bezpośrednio po upieczeniu nanieś polewę z żółtek. Dzięki temu, że ciasto jest gorące, polewa z żółtek ładnie wysycha. Żółtka trzeba ubić z cukrem pudrem i rumem, do powstania piany.
  5. Dekoracja zależy od naszej wyobraźni - ja udekorowałam ciasto czekoladą i orzechami.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
24.2.2021, Ewa odpowiedz00

Witam serdecznie. W przepisie na kostkę orzechowa w liście produktów na warstwe orzechowa jest 150 g mąki średniego przemialu , a w opisie wykonania warstwy orzechowej juz tej maki nie ma . Błąd jest w spisie produktów?? Czy w opisie wykonania . Bardzo proszę o informacje . Pozdrawiam serdecznie Ewa.

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj