NajPrzepis.pl Strudel z ciasta śmietanowego z jabłkami
Strudel z ciasta śmietanowego z jabłkami
Przepis Strudel z ciasta śmietanowego z jabłkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.6.2021

Strudel z ciasta śmietanowego z jabłkami

Nie wystarczyło mi, żeby zrobiła to ciasto z jednej porcji składników, ja musiałam zrobić od razu z potrójnej porcji. Wyszły mi trzy takie blaszki :) ale jak zawsze u mnie w domu, wszystkie trzy blaszki zostały zjedzone. No w sumie blaszki zostały ale strudle z nich zniknęły błyskawicznie. Są fantastyczne, delikatne i soczyste. Koniecznie spróbuj, nie będziesz żałować.

20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
mąki
1/2 małego opakowania
proszku do pieczenia
1 op.
śmietany kremówki 30% (200 g)
2 jajka
2 łyżki
octu
szczypta
soli
6-8 szt.
jabłek
cukier
mielony cynamon
bułka tarta
odrobina masła
rum do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wymieszaj składniki na ciasto, jeśli będzie zbyt gęste to dodaj trochę mleka i wyrób z tego wszystkiego gładkie ciasto, które pozostaw na 1/2 godziny.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Ciasto podziel na trzy części, każdą część rozwałkuj na płat, który posyp bułką tartą, jabłkami, cukrem i cynamonem. Zroluj w strudel i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Strudle posmaruj rozpuszczonym masłem wymieszanym z rumem i daj do piekarnika aby się piekły.
  5. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200°C.
  6. Gotowe strudle możesz posmarować resztą masła z rumem.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz