NajPrzepis.pl Strudel z ciasta śmietanowego z jabłkami
Strudel z ciasta śmietanowego z jabłkami
Przepis Strudel z ciasta śmietanowego z jabłkami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nie wystarczyło mi, żeby zrobiła to ciasto z jednej porcji składników, ja musiałam zrobić od razu z potrójnej porcji. Wyszły mi trzy takie blaszki :) ale jak zawsze u mnie w domu, wszystkie trzy blaszki zostały zjedzone. No w sumie blaszki zostały ale strudle z nich zniknęły błyskawicznie. Są fantastyczne, delikatne i soczyste. Koniecznie spróbuj, nie będziesz żałować.

NajKasia    ·   25.6.2021

Strudel z ciasta śmietanowego z jabłkami

Nie wystarczyło mi, żeby zrobiła to ciasto z jednej porcji składników, ja musiałam zrobić od razu z potrójnej porcji. Wyszły mi trzy takie blaszki :) ale jak zawsze u mnie w domu, wszystkie trzy blaszki zostały zjedzone. No w sumie blaszki zostały ale strudle z nich zniknęły błyskawicznie. Są fantastyczne, delikatne i soczyste. Koniecznie spróbuj, nie będziesz żałować.

20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
mąki
1/2 małego opakowania
proszku do pieczenia
1 op.
śmietany kremówki 30% (200 g)
2 jajka
2 łyżki
octu
szczypta
soli
6-8 szt.
jabłek
cukier
mielony cynamon
bułka tarta
odrobina masła
rum do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Wymieszaj składniki na ciasto, jeśli będzie zbyt gęste to dodaj trochę mleka i wyrób z tego wszystkiego gładkie ciasto, które pozostaw na 1/2 godziny.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Ciasto podziel na trzy części, każdą część rozwałkuj na płat, który posyp bułką tartą, jabłkami, cukrem i cynamonem. Zroluj w strudel i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Strudle posmaruj rozpuszczonym masłem wymieszanym z rumem i daj do piekarnika aby się piekły.
  5. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 200°C.
  6. Gotowe strudle możesz posmarować resztą masła z rumem.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz