NajPrzepis.pl Soczysty sypany serniczek
Soczysty sypany serniczek
Przepis Soczysty sypany serniczek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Prosty, smaczny a przede wszystkim nie suchy! Tradycyjne ciasta są bardzo dobre, więc jeśli Ty też lubisz starą, dobrą klasykę to koniecznie wypróbuj to ciasto. Ciasto, twarogowa pianka i znów ciasto. Wierzch posypany cukrem pudrem. A do tego to przepis z ilościami składników podanymi w kubkach. Gorąco polecam każdemu, kto lubi twarogowe desery.

NajKasia    ·   9.1.2023

Soczysty sypany serniczek

Prosty, smaczny a przede wszystkim nie suchy! Tradycyjne ciasta są bardzo dobre, więc jeśli Ty też lubisz starą, dobrą klasykę to koniecznie wypróbuj to ciasto. Ciasto, twarogowa pianka i znów ciasto. Wierzch posypany cukrem pudrem. A do tego to przepis z ilościami składników podanymi w kubkach. Gorąco polecam każdemu, kto lubi twarogowe desery.

20 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto (1 kubek = 250 ml):

5 szt.
żółtek
1 kubek
cukru
1 kubek
oleju
1 kubek
mleka
2 kubki
mąki
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Nadzienie:

800 g
twarogu
250 g
cukru
2 op.
cukru waniliowego
1 szt.
cytryna - skórka
1 op.
budyniu waniliowego
pianka z 5 białek
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
  1. Wszystkie "suche" składniki wymieszaj w misce. W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj mleko i olej a na koniec również wymieszaj "suche" składniki. Połącz i połowę ciasta wylej na blaszkę (30 x 40 cm), którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  2. Podczas gdy jedna połowa ciasta się piecze, przygotuj nadzienie.
  3. Białka ubij na sztywną pianę. W drugiej misce utrzyj wszystkie inne składniki i delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj z ubitą pianą.
  4. Gdy masz już przygotowane nadzienie, ostrożnie wyjmij ciasto z piekarnika, nałóż nadzienie i wylej na nie drugą połowę ciasta. Piecz przez kolejne 30 minut i kontroluj wykałaczką.
  5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia a wierzch posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz