Soczyste kotlety w jogurtowej marynacie

Przepis Soczyste kotlety w jogurtowej marynacie
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Zawsze się mówi, że produkty mleczne w marynacie zapobiegają temu, aby mięso po upieczeniu było twarde albo mało soczyste. I naprawdę tak jest. Czasami kotlety wieprzowe moczę przez całą noc w mleku a te kotlety były zanurzone w marynacie przez cały dzień i efekt był naprawdę dobry. Jogurtu, który został na mięsie po moczeniu w marynacie nie usuwałam, od razu całe mięso obtoczyłam w bułce tartej i pod względem smaku było na piątkę z plusem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

4 szt.kotletów z kurczaka (np. udka bez kości)
200 gjogurtu naturalnego
4 łyżkimajonezu
do smakusól, pieprz
5 ząbkówczosnku
szczyptachilli
mieszanka suszonych ziół według preferencji smakowych lub gotowa mieszanka ulubionych przypraw (do grilla, do kurczaka itp.)
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jogurt wymieszaj z majonezem, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami oraz ziołami..
  2. Wymyte, pokrojone i osuszone mięso włóż do tej marynaty na 12 do 24 godzin.
  3. Następnie obtocz mięso w bułce tartej i powoli smaż na rozgrzanym tłuszczu (olej, smalec...)
  4. Te kotlety są bardzo soczyste i niesamowicie dobre.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj