NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Soczyste kotlety w jogurtowej marynacie
Soczyste kotlety w jogurtowej marynacie
Przepis Soczyste kotlety w jogurtowej marynacie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.6.2021

Soczyste kotlety w jogurtowej marynacie

Zawsze się mówi, że produkty mleczne w marynacie zapobiegają temu, aby mięso po upieczeniu było twarde albo mało soczyste. I naprawdę tak jest. Czasami kotlety wieprzowe moczę przez całą noc w mleku a te kotlety były zanurzone w marynacie przez cały dzień i efekt był naprawdę dobry. Jogurtu, który został na mięsie po moczeniu w marynacie nie usuwałam, od razu całe mięso obtoczyłam w bułce tartej i pod względem smaku było na piątkę z plusem.

Składniki
4 szt.
kotletów z kurczaka (np. udka bez kości)
200 g
jogurtu naturalnego
4 łyżki
majonezu
do smaku
sól, pieprz
5 ząbków
czosnku
szczypta
chilli
mieszanka suszonych ziół według preferencji smakowych lub gotowa mieszanka ulubionych przypraw (do grilla, do kurczaka itp.)
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jogurt wymieszaj z majonezem, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami oraz ziołami..
  2. Wymyte, pokrojone i osuszone mięso włóż do tej marynaty na 12 do 24 godzin.
  3. Następnie obtocz mięso w bułce tartej i powoli smaż na rozgrzanym tłuszczu (olej, smalec...)
  4. Te kotlety są bardzo soczyste i niesamowicie dobre.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz