Śmietankowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

Przepis Śmietankowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

Dodał: NajKasia, 3.7.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Uwielbiam te szybkie i mało wymagające przepisy. Dobrze jest mieć kila takich w zanadrzu, potrafią uratować sytuacje i w ciągu kilu chwil można podać na stół super przysmak bez niepotrzebnych wyrzutów sumienia że nie ma nic słodkiego do kawy...

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.7.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki z drobnego przemiału
250 gmąki ze średniego przemiału
szczyptasoli
2 łyżkicukru kryształ
2 łyżkiletniego mleka
2 szt.żółtek
200 gśmietany kremówki
250 gmasła lub margaryny
30 gświeżych drożdży

Nadzienie:

375 gmiękkiego twarogu w wiaderku
1 szt.żółtko
2 łyżkirumu
1 łyżkacukru waniliowego
3 łyżkibudyniu waniliowego w proszku
cukier puder do smaku
paczka rodzynek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do miski rozdrobnij drożdże, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i od razu dodaj śmietanę, żółtka, mąkę, sól i miękki tłuszcz. Wymieszaj drewnianą łyżką a następnie już tylko rękoma wyrób na stolnicy gładkie ciasto. Od razu je rozwałkuj, pokrój nożem na kwadraty i zrób z nich kieszonki.
  2. Od razu bez pozostawiania do wyrośnięcia i bez smarowania piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorące popryskaj rumem i posyp cukrem pudrem.

  3. Nadzienie:
    Wszystkie składniki tylko wymieszaj w misce, nic nie gotuj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj