Smażony kotlet w panierce z 3 składników

Przepis Smażony kotlet w panierce z 3 składników
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Smażone kotlety są klasyką w każdym domu. Wewnątrz mięciutkie a na zewnątrz doskonale chrupiące. Użyj mąki kukurydzianej.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

600 głopatki wieprzowej
3 szt.jajek
mąka kukurydziana
bułka tarta
sól
pieprz
słodka śmietana
smalec wieprzowy
olej
ziemniaki
masło
sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ilość składników zależy od tego, jak grubą panierkę chcesz mieć (możesz obtaczać w niej mięso dwa razy aby otrzymać grubsze i bardziej chrupiące kotlety).
  2. Mięsko pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem, posól, popieprz do smaku i ułóż je na sobie. Nie zapomnij potrzeć każdego plastra mięsa śmietaną. Tak ułożone plastry mięsa odstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Gdy mięso się chłodzi przygotuj ziemniaki - obierz je i pokrój w kostkę. Gotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Ugotowane odcedź, dodaj masło i sól do smaku. Ugnieć na puree.
  4. W miskach przygotuj składniki do panierowania. Do jednej daj jajka, do drugiej mąkę kukurydzianą a do trzeciej bułkę tartą. Kotlety wyjmij z lodówki i obtaczaj - najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Całą procedurę możesz powtórzyć jeśli chcesz grubszą panierkę.
  5. Na patelni rozgrzej smalec, dodaj do niego olej i smaż. Gdy położysz kotlety na rozgrzanym tłuszczu zmniejsz płomień na kuchence i przykryj je pokrywką - dzięki temu będą bardziej chrupiące. Usmażone kotlety połóż na chwilę na papierowej serwetce aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  6. Podawaj gorące z puree ziemniaczanym. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Izabelka

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj