Słodka klasyka - drożdżowe bułeczki z kruszonką

Przepis Słodka klasyka - drożdżowe bułeczki z kruszonką

Dodał: NajKasia, 26.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Słodka klasyka - drożdżowe bułeczki z kruszonką
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Trochę słodkiej klasyki i przepis na ciasto drożdżowe. Jeśli chodzi o pieczenie to chętnie uczę się nowych rzeczy. Spróbowałam zrobić to ciasto drożdżowe i z radością muszę stwierdzić że się udało, Ciasto jest dobre i miękkie, nie klei się i bardzo fajnie się z nim pracuje. Można powiedzieć że właściwie prawie samo się robi :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Słodka klasyka - drożdżowe bułeczki z kruszonką

Dodał: NajKasia, 26.4.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe (na około 30 bułeczek o średnicy 9-10 cm):

500 gmąki
250 mlmleka
20 gdrożdży
100 gcukru
4 szt.żółtek
szczyptasoli
skórka z 1 cytryny lub olejek cytrynowy
200 mloleju roślinnego

Nadzienie twarogowe:

250 gtłustego twarogu w kostce (nie w wiaderku)
1 szt.żółtek
3-4 łyżkicukru
skórka z 1 cytryny lub olejek cytrynowy

Nadzienie z powideł:

słoik powideł śliwkowych około 300 g
tarty piernik do zagęszczenia
cynamon, rum

Kruszonka:

150 gmąki
100 gcukru
100 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotuj zaczyn. Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli.
  2. Gdy zaczyn jest już wyrośnięty dodaj do niego żółtka z olejem i mieszankę wlej do miski z mąką. Wyrób gładke i nie klejące się ciasto. Najlepiej robi się je oczywiście w robocie kuchennym, ale bardziej doświadczone kucharki poradzą sobie również ręcznie :)
  3. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jeśli chcesz aby wyrastało szybciej to możesz nakryć miskę folią i dać do piekarnika nagrzanego do temperatury 45 - 50 stopni. Ciasto w trakcie rośnięcia raz ugnieć i pozostaw dalej do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj nadzienie.
  4. Nadzienie twarogowe:
    Wszystkie składniki daj do miski i wymieszaj, możesz dosłodzić do smaku.
  5. Nadzienie z powideł:
    Jeśli masz bardzo gęste powidła to daj je do rondelka i podgrzej na delikatnym ogniu. Możesz doprawić cynamonem i rumem. Jeśli masz bardzo rzadkie powidła to ja zagęszczam je piernikiem startym na tarce.
  6. Kruszonka:
    Mąkę z cukrem daj do miski i wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę lekko miękkie masło i ręką wyrób z tego kruszonkę. 

  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopnie, 3 - 4 blaszki wyłóż papierem do pieczenia. 
  8. Wyrośnięte ciasto powinno być ładnie miękkie,elastyczne a jeśli pozostawiłaś je do wyrośnięcia w piekarniku, to będzie również przyjemnie ciepło. Bardzo dobrze się z nim pracuje, nie klei się, nie ma potrzeby podsypywać go mąką. Ciasto podziel na około 30 kawałków, z każdego uformuj małą kuleczkę i pozostaw jeszcze na kilka minut na blaszce do wyrośnięcia.
  9. Następnie za pomocą szklank z równym denkiem rozgnieć kuleczki na ciastka i uformuj brzegi. Szklanke dobrze jest "moczyć" w mące, aby nie lepiła się do ciasta. Dawniej bułeczki ugniatałam palcami ale szklanką jest o wiele lepiej. Pomiędzy bułeczkami pozostaw wystarczająco dużo miejsca (więcej niż mam ja na zdjęciu), ponieważ przy pieczeniu jeszcze urosną.
  10. Krawędzie ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem i nadziej. U mnie w rodzinie lubimy cienkie ciasto i dużo nadzienia więc podzieliłam wszystk opisane powyżej rodzaje nadzienia i użyłam je. Z każdego rodzaju wyszło mi dokładnie 10 bułeczek. Bułeczki możesz ozdobić rodzynkami, orzechami lub migdałami. Każdą bułeczkę dodatkowo posyp kruszonką i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku około 15 minut. 
  11. Masło rozpuść w mniejszym rondelku i do smaku dodaj rumu. Tą mieszanką polej bułeczki od razu po wyjęciu z piekarnika. Polej nie tylko krawędzie ale również nadzienie.  
     
  12. Bułeczki przełóż z blaszki na tacę lub na kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Doskonałe są od razu po upieczeniu ale bardzo puszyste i miękkie będą również w następne dni.

Źródło: Víkendové pečení

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj