Ślimakowy baranek - wielkanocne wypieki

Przepis Ślimakowy baranek - wielkanocne wypieki

Dodał: NajKasia, 19.3.2022

Kategorie: Wielkanoc, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To jest bomba. Świetny pomysł jak upiec baranka, gdy nie masz specjalnej formy. Pieczesz na blaszce z ciasta drożdżowego a z ciastem pracuje się doskonale. Zaangażuj w pieczenie męża i dzieci, na pewno Ci pomogą a przede wszystkim miło spędzicie razem czas. Na zrobienie oczek i nosa użyłam rodzynek, ale ponieważ nie lubię ich w cieście to więcej nie dodawałam. Jak lubisz to oczywiście możesz dodać.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 19.3.2022

Kategorie: Wielkanoc, Świąteczne wypieki

SKŁADNIKI

500 gmąki
8 gsuszonych drożdży
1 łyżkacukru
1 łyżeczkasoli
300 mlmleka
2 szt.żółtek
50 gmasła
2 łyżkioleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W klasyczny sposób zrób ciasto drożdżowe. Najpierw w odrobinie ciepłego mleka rozpuść łyżeczkę cukru i dodaj drożdże. Poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Po wyrośnięciu podziel ciasto na mniejsze kawałki, z których uformuj wałeczek a następnie według rysunku zrób z tego baranka.
  4. Na papierze do pieczenia pozostaw go do wyrośnięcia jeszcze na pół godzinki a potem posmaruj go roztrzepanym jajkiem. Nie zapomnij dać rodzynek na oczka i nosek.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj