Ślimaki z ciasta drożdżowego

Przepis Ślimaki z ciasta drożdżowego

Dodał: NajKasia, 24.1.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto drożdżowe, nadzienie twarogowe = bułeczki na śniadanie, na przekąskę albo na kolację. Smacznego!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.1.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

350 gmąki
3 gsuszonych drożdży
100 mlmleka
50 gcukru
50 gmasła
70 gkwaśnej śmietany
szczyptasoli

Nadzienie:

500 gtwardego twarogu
1 szt.jajko
100 gcukru pudru
200 gkwaśnej śmietany
1 łyżkacukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto:
    Do ciepłego mleka dodaj drożdże, 1/2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki. Poczekaj aż powstanie zaczyn. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki i na koniec dodaj zaczyn - wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto na stolnicy rozwałkuj na cienki płat, który posmaruj nadzieniem.
  3. Nadzienie:
    Twaróg utrzyj z jajkiem i cukrem pudrem.
  4. Gdy na ciasto jest już nałożone nadzienie twarogowe zroluj ciasto. Następnie pokrój na plastry, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia.
  5. Przed pieczeniem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 190 stopni aż będą złociste.
  6. Upieczone posmaruj zmiksowaną śmietaną z cukrem, przykryj na kilka minut folią aluminiową i podawaj. Smacznego!

Źródło: Vk

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj