NajPrzepis.pl Ślimaki z ciasta drożdżowego
Ślimaki z ciasta drożdżowego
Przepis Ślimaki z ciasta drożdżowego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ciasto drożdżowe, nadzienie twarogowe = bułeczki na śniadanie, na przekąskę albo na kolację. Smacznego!

NajKasia    ·   24.1.2022

Ślimaki z ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe, nadzienie twarogowe = bułeczki na śniadanie, na przekąskę albo na kolację. Smacznego!

Składniki

Ciasto:

350 g
mąki
3 g
suszonych drożdży
100 ml
mleka
50 g
cukru
50 g
masła
70 g
kwaśnej śmietany
szczypta
soli

Nadzienie:

500 g
twardego twarogu
1 szt.
jajko
100 g
cukru pudru
200 g
kwaśnej śmietany
1 łyżka
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto:
    Do ciepłego mleka dodaj drożdże, 1/2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki. Poczekaj aż powstanie zaczyn. W drugiej misce wymieszaj pozostałe składniki i na koniec dodaj zaczyn - wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto na stolnicy rozwałkuj na cienki płat, który posmaruj nadzieniem.
  3. Nadzienie:
    Twaróg utrzyj z jajkiem i cukrem pudrem.
  4. Gdy na ciasto jest już nałożone nadzienie twarogowe zroluj ciasto. Następnie pokrój na plastry, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na 40 minut do wyrośnięcia.
  5. Przed pieczeniem posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 190 stopni aż będą złociste.
  6. Upieczone posmaruj zmiksowaną śmietaną z cukrem, przykryj na kilka minut folią aluminiową i podawaj. Smacznego!

Źródło: Vk

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz