SKŁADNIKI
Ciasto:
3 szt.białek
3 łyżkicukru
1 łyżeczkacukru waniliowego
200 gmąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
80 gbiałej czekolady
80 gmasła
150 mlmleka
50 gwiórków kokosowych
2 łyżkiśmietany
Krem waniliowy:
4 łyżkicukru
80 + 30 mlmleka
2 łyżkibudyniu waniliowego
3 szt.żółtek
2 łyżkimleka w proszku
2 łyżeczkicukru waniliowego (wanilii)
1 łyżkaśmietany
Glazura:
100 gbiałej czekolady
3 łyżkioleju
50 gwiórków kokosowych do posypania
- Najpierw przygotuj krem waniliowy. 80 ml mleka dopraw cukrem i wanilią, dobrze wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.
- 30 ml mleka utrzyj z żółtkami, dodaj śmietanę, budyń w proszku, mleko w proszku i dobrze wymieszaj, aby nie mieć żadnych grudek. Taką masę delikatnym strumieniem wlej do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń, który odstaw i pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Od czasu do czasu pomieszaj.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj formę na babkę (średnica 18 cm, wysokość 6 cm) i porządnie ją posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
- Białą czekoladę rozpuść razem z masłem. W drugiej misce ubij białka razem z cukrem na sztywną pianę, dodaj wanilię, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz całą masę. Dodaj mieszankę rozpuszczonej czekolady i masła i wymieszaj wszystko rózgą. Na końcu dodaj mleko, wiórki kokosowe i śmietanę.
- 1/3 ciasta wlej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, następnie wyjmij ciasto i łyżka ułóż warstwę kremu tak, aby nie dotykał brzegów blaszki. Daj resztę ciasta i piecz dalej w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwi i pozostaw babkę w środku jeszcze 5 minut.
Źródło: Coolinarika
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Senzační RAFFAELLO bábovka s vanilkovým krémem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Senzačná Raffaello bábovka s vanilkovým krémom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Herrlicher RAFFAELLO Gugelhupf mit Vanillecreme an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Raffaello kuglóf vaníliás krémmel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU