Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowym

Przepis Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowym

Dodał: NajKasia, 28.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowymPrzepis Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowym
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Najlepsza babka jaką dotychczas jadłam. A na dodatek z kremem waniliowym w środku. Pycha!

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowymPrzepis Sensacyjna babka RAFFAELLO z kremem waniliowym

Dodał: NajKasia, 28.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 szt.białek
3 łyżkicukru
1 łyżeczkacukru waniliowego
200 gmąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
80 gbiałej czekolady
80 gmasła
150 mlmleka
50 gwiórków kokosowych
2 łyżkiśmietany

Krem waniliowy:

4 łyżkicukru
80 + 30 mlmleka
2 łyżkibudyniu waniliowego
3 szt.żółtek
2 łyżkimleka w proszku
2 łyżeczkicukru waniliowego (wanilii)
1 łyżkaśmietany

Glazura:

100 gbiałej czekolady
3 łyżkioleju
50 gwiórków kokosowych do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj krem waniliowy. 80 ml mleka dopraw cukrem i wanilią, dobrze wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.
  2. 30 ml mleka utrzyj z żółtkami, dodaj śmietanę, budyń w proszku, mleko w proszku i dobrze wymieszaj, aby nie mieć żadnych grudek. Taką masę delikatnym strumieniem wlej do gorącego mleka i ugotuj gęsty budyń, który odstaw i pozostaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. Od czasu do czasu pomieszaj.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj formę na babkę (średnica 18 cm, wysokość 6 cm) i porządnie ją posmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.
  4. Białą czekoladę rozpuść razem z masłem. W drugiej misce ubij białka razem z cukrem na sztywną pianę, dodaj wanilię, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz całą masę. Dodaj mieszankę rozpuszczonej czekolady i masła i wymieszaj wszystko rózgą. Na końcu dodaj mleko, wiórki kokosowe i śmietanę.
  5. 1/3 ciasta wlej do formy i piecz w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, następnie wyjmij ciasto i łyżka ułóż warstwę kremu tak, aby nie dotykał brzegów blaszki. Daj resztę ciasta i piecz dalej w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwi i pozostaw babkę w środku jeszcze 5 minut.
  6. Następnie ją wyjmij i pozostaw aż całkowicie ostygnie. Dopiero gdy całkiem ostygnie wyjmij ją z formy i ozdób czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Źródło: Coolinarika

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj